Quantcast
Властите заговориха за вадене на Vera Su напролет | СЕГА
facebook
twitter

България

Властите заговориха за вадене на Vera Su напролет

1 146
 Скрийншот от bTV
Част от героичния момент в понеделник, когато водолази се качиха на борда.

Лека-полека започнаха да се сбъдват прогнозите дори и на неспециализираната публика, че корабът Vera Su ще стои много дълго време край Камен бряг. Прокрадват се и опасения, че просто ще си остане там. Така днес капитан Валентин Енчев от "Морска администрация" коментира, че заради лошото време операция по вадене на съда може да се проведе едва през април. Той се позова на една от салвидж компаниите, чийто представители са във Варна.

Досега българските власти официално твърдяха, че изчакват времеви прозорец за последващи действия, като разтоварване например. Съобщенията внушаваха, че до ден-два те ще бъдат предприети. Но прозорецът не дойде, а времето в следващите месеци няма как да се подобрява.

Все още не е ясно дали корабът е обявен за погубен, както каза шефът на "Морска администрация" след огледа в понеделник. На борда тогава се качиха двама водолази. Подробности за статута на съда се очаква да има утре. Днес "Морска администрация" съобщи, че все още е възможно собственикът да предприеме действия по спасяването му. България също можела да се намеси, но ако бъде установено замърсяване на околната среда. А досега такова липсвало.

Още по темата: 

 

Още

Vera Su вече е във Варна

26.10.2021

Обновена

8070
Чък Норис превзе мол Vera Su, уши байрак
Vera Su не помръдна след 6-часово теглене

24.10.2021

Обновена

3817