Quantcast

Медия без
политическа реклама

Властите увериха, че няма български заложник в Газа

Страната ни прави всичко възможно да евакуира 30 сънародници

18 Окт. 2023
БГНЕС
Посланикът ни в Израел Славена Гергова.

Българските власти отрекоха вчерашната информация на WSJ, че сред заложниците в Ивицата Газа има и българка. Снощи премиерът Николай Денков заяви, че правителството прави проверка на данните, но все още не е получило потвърждение.

Днес вече бе съобщено категорично, че такива данни няма, няма и български гражданин сред заложниците. "По информация на българското посолство и на израелските власти няма отвлечена българка", заяви пред bTV българският посланик в Тел Авив Славена Гергова. Тя допълни, че българските дипломати са в непрекъснат контакт с израелските власти.

По думите на Гергова в Ивицата Газа има около 30 български граждани. Властите ни правят всичко възможно, за да ги евакуират. Надеждата е, че това може да се случи при отварянето на пункта Рафа. "Контактът с тях в момента е труден предвид тежката ситуация", каза още посланик Гергова.

Транспортният министър Георги Гвоздейков също потвърди, че няма информация за български гражданин или гражданка като заложник. За момента не се предвижда нов полет до Израел, но страната ни има готовност да организира такъв.

"Към момента министерството на външните работи разполага с пълната информация, която да даде при нужда за евакуация на български граждани от Израел. В случай, че има такива българи, трябва да се подходи много сериозно отговорно за процес по евакуация. МВнР работи с координация с посолството ни в Израел. Като цяло те управляват цялата мисия по евакуация. Ние съдействаме за транспортната операция, така че когато получим знак или сигнал, че непременно трябва да се организира полет до Израел, ние правим всичко възможно това да се случи по най-бързия начин. Ситуацията се променя с всяка минута и сме готови да реагираме, когато е необходимо", обясни Гвоздейков пред БНТ.

Още по темата