Quantcast
ВКС: Парламентът кадрува с бонуси в съдебната власт | СЕГА
facebook
twitter

България

ВКС: Парламентът кадрува с бонуси в съдебната власт

469
 Илияна Кирилова
Когато им свърши мандатът, членовете на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него може да получат повишение на тепсия, без да ходят на конкурс.

Върховният касационен съд (ВКС) поиска т. нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и за инспектората към него да бъдат обявени за противоконституционни. ВКС атакува разпоредбите в Закона за съдебната власт пред Конституционния съд с мотив, че се нарушава независимостта на съдебната власт, равноправието пред законите и принципът на разделението на властите. 

В началото на годината управляващите уредиха членовете на ВСС, ако поискат, задължително да бъдат повишавани след края на мандата им. Така например, ако някой районен съдия стане част от съвета, то след 5 години без конкурс той може да поиска да бъде назначен в който и да е окръжен съд. При инспекторите законът позволява ВСС да направи преценка на повишението. В момента се твърди, че главният съдебен инспектор Теодора Точкова например, чийто мандат изтече преди месеци, би предпочела да остане върховен съдия в София, отколкото да се върне в административния съд в Хасково, чийто председател беше, преди да оглави ИВСС.

Разпоредбата за ВСС обаче беше атакувана в Конституционния съд от ВКС. Но преди конституционните съдии да да се произнесат, парламентът пак промени закона и предвиди и в този случай ВСС да има право на преценка. Сега върховните съдии сезират КС както за кариерните бонуси на членовете на съвета, така и за тези на инспекторите.

Според върховните съдии тази уредба допуска възможност за необосновани кадрови решения на основата на неясни критерии. Нормите, гарантиращи, че съдиите, прокурорите и следователите се избират по един и същи ред и ясни критерии, от колективен кадрови орган в самата съдебна власт, обезпечават независимостта на системата. 

А с кариерните бонуси парламентът изземва оперативни управленски функции по кадруване в съдебната система, като със закон селектира определени категории лица, които да бъдат назначавани на определени позиции.

Върховните съдии не са съгласни също, че определени членове на ВСС и ИВСС ще заемат позиции в съдебната власт, а другите магистрати ще бъдат лишени от възможност да се състезават за тях. По този начин се създава привилегия на определена категория магистрати и ограничение на правата на друга. 

Още

Съдебният инспекторат е прилагал двоен стандарт срещу Лозан Панов
Адвокатурата: Бюрото по защита на Гешев е паравоенен орган
Янаки Стоилов: Не смятам, че този ВСС ще махне Гешев

17.07.2021

Обновена

2768