Медия без
политическа реклама

Съдебният съвет покри Точкова за скандала "ЦУМ-гейт"

Лозан Панов поиска оставката на главния инспектор

12 от членовете на ВСС гласуваха против искането на Панов за изслушването на Точкова. Председателят на ВКС бе подкрепен единствено от Олга Керелска и Атанаска Дишева.
12 от членовете на ВСС гласуваха против искането на Панов за изслушването на Точкова. Председателят на ВКС бе подкрепен единствено от Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Мнозинството във Висшия съдебен съвет отхвърли искането на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да бъде изслушан главният съдебен инспектор Теодора Точкова по казуса "ЦУМ-гейт". Поводът за искането на Панов е окончателното съдебно решение от юли за предоставяне на информация по проверката срещу вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров, което Точкова отказа да изпълни. За да тупа топката и да крие информацията, Точкова поиска Върховният административен съд да отмени влязлото в сила съдебно решение. ВАС обаче отказа и дори обяви, че в случая има злоупотреба с право.

В крайна сметка Точкова издаде решение за предоставяне на информацията на 3 декември, след като Панов поиска изслушването й, а данните видяха бял свят едва на 9 декември - ден, преди ВСС да разгледа предложението за изслушването на инспекторката с отдавна изтекъл мандат.

От информацията се видя, че всъщност Цацаров изобщо не е съдействал на инспектората за проверката, но въпреки това инспекторите са заели неговата позиция и са го оневинили.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е положил всички усилия, за да оневини Сотир Цацаров от скандала "ЦУМ-гейт", разразил се през 2017 г. когато той все още беше главен прокурор.

В края на над 10-часовото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет в четвъртък в ролята на адвокат на Точкова влезе Йордан Стоев - бивш прокурор, избран в съвета от парламента. Той обясни, че Точкова е пратила становище, затова няма нужда да бъде изслушвана и Панов трябва да оттегли предложението си. Освен това изобщо ВСС нямал законово право да изслушва главния инспектор.

Панов отказа, защото според него с действията си Точкова е накърнила престижа на съдебната власт и това е въпрос за ВСС. "Става дума за злоупотреба с право, това е записано в решението на ВАС", каза още той.

"Нека не даваме сигнал на обществото, че действаме като по случая "ЦУМ-гейт", подкрепи го и Атанаска Дишева. И припомни как "тогава онзи състав на ВСС упорито отказваше да изслуша главния прокурор Сотир Цацаров. След като се твърди, че всички действия са в съответствия със закона, какъв е проблемът Точкова да бъде изслушана от ВСС. Имам въпроси по приложението на закона и по упражняване на правомощия от главния инспектор в това производство", допълни Дишева.

"Г-жа Точкова не е безотчетна и безотговорна, имаме си такава фигура в съдебната система", каза Панов, визирайки главния прокурор. Стоев обаче продължи да упорства, че няма законово основание за изслушването на Точкова, и не е въпрос на смелост, безотчетност и безотговорност.

Панов контрира, че такава емоция е наблюдавал и при отказа на предишния състав на ВСС да изслуша Цацаров. А "ЦУМ-гейт" е обществен интерес, каза Панов. "Инспекторатът има правомощия да извършва проверки, какво установяваме - такава проверка не е била извършена. Главният прокурор е бил поканен, той е неглижирал и се е подиграл с тази институция. Проверка не е направена. Не е отговорил на това, което го е питал инспекторатът. Разбираме, че инспекторатът не е направил нищо. Толкова дълго да се бави достъпът до тази информация, за да се прикрият тези бездействия", продължи Панов.

Според него, когато ВАС посочва, че става дума за злоупотреба с право, това несъмнено накърнява престижа на съдебната власт и това е тема, която трябва да бъде разисквана във ВСС. "Инспекторатът действа като чадър на тогавашния главен прокурор, а сега вие действате като чадър над главния инспектор", каза Панов на колегите си въпреки всички опити да бъде прекъснат.

Председателят на ВКС каза също, че достойното поведение на Точкова не е да се крие зад съвета, а да си подаде оставката.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата