facebook
twitter

България

ВАС няма да обсъжда отказа на Карадайъ и Пеевски да са евродепутати

Според магистратите гражданското сдружение БОЕЦ няма правен интерес да обжалва решението на ЦИК да ги заличи от листата на ДПС
1096
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"По-нужен съм в България", бе един от първите коментари на Делян Пеевски, който в седмицата след евровота на 26 май отиде на работа в Народното събрание. Той не беше правил това от 2 години насам.

Върховният административен съд (ВАС) отказа да се занимава с казуса "Карадайъ - Пеевски". Тричленен състав остави без разглеждане двете жалби на БОЕЦ и прекрати делата, които бяха заведени от гражданското сдружение заради отказа на двамата пред ЦИК да станат членове на Европейския парламент (ЕП). Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски, съответно на първо и второ място в листата, бяха избрани за евродепутати, но на 30 май подадоха заявление пред комисията да бъдат заличени. Искането им бе одобрено незабавно. Така на мястото им в ЕП ще влязат други кандидати на ДПС. Точно тази заменка всъщност БОЕЦ оспори пред ВАС.

В жалбите си сдружението посочва, че Карадайъ и Пеевски могат да се откажат от мандата си единствено пред ЕП, тъй като вече са избрани за негови членове, а не пред ЦИК. Миналата седмица от комисията признаха, че има "дупка" в закона, тъй като Изборният кодекс не урежда начина на отказ на избрани за евродепутати.

ВАС постановява още, че БОЕЦ няма "правен интерес" да обжалва решението на ЦИК. "За оспорващите не е налице правен интерес и по смисъла на чл. 147, ал. 1 от АПК, която разпоредба изисква с обжалвания административен акт да са нарушени или да са застрашени техни права, свободи или законни интереси или с решението да им се вменяват задължения, каквито до момента не са имали. В случая оспорваното решение на ЦИК по никакъв начин не се отразява на тяхната правна сфера", пишат тримата съдии, чието определение е окончателно.

Според тях исканията на двамата представители на ДПС до комисията са свързани с "личен интерес", който "нито се разпростира върху жалбоподателите, нито по друг начин се отразява върху тяхната правна сфера". В решението си съдиите посочват още, че "за сдруженията и избирателите защитата на обществения интерес може да се осъществи единствено чрез сезиране на прокуратурата за тяхната защита". Те се позовават и на разпоредбата на чл. 394 от Изборния кодекс, в която е посочено кой може да обжалва избор на евродепутати - другите кандидати за членове на Европарламента, партиите и коалициите или представител на инициативен комитет, ако е независима кандидатура.

На 31 май ЦИК обяви имената на трима от листата на ДПС за избрани за евродепутати. Това са Искра Михайлова, Атидже Алиева и Илхан Кючук. От БОЕЦ веднага възразиха, че Михайлова и Алиева не са избрани по волята на избирателя, а са в списъка, защото Карадайъ и Пеевски се отказаха.

Миналата седмица пред в. "Сега" говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира, че Карадайъ и Пеевски са се отказали писмено пред комисията в гласувания от нея срок - 31 май. "Никой не може да ме обяви за избран, ако не искам. Евроизборите не са мажоритарни, гласуваме за 17 души, но излъчени от политическа сила", смята Андреев.

ДЕЖАВЮ

Преди евровота ВАС, отново сезиран от БОЕЦ, отказа да провери къде живее Пеевски и дали отговаря на законовите изисквания да е живял в България повече от 6 месеца преди деня на изборите. Тогава от своя страна и ЦИК не намери проблем в кандидатурата на Пеевски за евродепутат. През 2014 г. Делян Пеевски, по аналогичен начин бе заличен от ЦИК от кандидатската листа на ДПС за евроизборите.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Премиерът нареди на "Български пощи" да спасят свободата на словото
И съдът поиска МЗ да изчисли колко струва лечението
Агитацията с джипката може да докара 15 000 лв. глоба на Бойко Борисов

21.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

5364 10

Коментари

toshko1

   И кой тогава в тази държава има "правен интерес"? Излиза, че никой не може да обжалва. Аз имам правен интерес - гласувах персонално (с преференция) за Делян Пеевски и искам той да ме представлява в ЕП. Излиза, че ме е подвел, т.е. излъгал. И съм делегирал на БОЕЦ да подадат жалба от мое име.

  Жалка история.

hamer

Напълно правилно. Дори и да не си гласувал преференциално за някой от тях, с избора си всеки народен представител става представител както на целия народ при тизборите за народно събрание, така и на всички европейци на изборите за европейски парламент. Следователно дори и да няма преференциално гласуване, отказът може да бъле протестиран от абсолютно всеки избирател, независимо за чия партийна листа е гласувал. Аргументите на Андреев, че никой не можел да ги принуди са правилни само доколкото те трябва да встъпят в длъжност и едва след това да се откажат. Иначе става "иди ми - дойди ми" и би трябвало всеки да може да се отказва във всеки един момент след обявяването на листите за изборите.

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Утре имам изпит пред КАТ.

Смятам да изпратя съседа да се яви, а като вземе книжка колата ще я карам аз.

Става ли ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×