Медия без
политическа реклама

Варненските общинари ще умуват бюджет 3 дни и 5 нощи

Паритетът в местния парламент роди прецедент

27 Февр. 2024
Благомир Коцев

Сложната политическа ситуация във Варна роди прецедент - планирана е сесия, която ще продължи 3 дни, същевременно осигурявайки за размисъл и преговори 5 нощи - датите на заседанието са 29 февруари, 1 март, 5 март. Честа практика е сесиите да продължават на другия ден при неизчерпване на дневния ред. Но планирано да се простира в 3 дни, прескачайки почивни - отвсякъде е иновация.

Всичко това се дължи основно на проблемите с бюджета за 2024 г. Проектът на кмета Благомир Коцев (ПП-ДБ) бе бламиран преди седмица на сесия. Той отговори с остро изявление за опити за шантаж, пробутване на "калинки" срещу подкрепа и т.н. Спорна е също програмата за управление на имоти, като тя отново е свързана с бюджета. Има да се избира и временен кмет на централния район "Одесос" (частичните избори там и в "Приморски" са почти сигурни; на сесията преди седмица бе избран човек за "Приморски", но при "Одесос" има спорове).

След местните избори се формира крехко мнозинство в съвета между ПП-ДБ, "Алтернативата на гражданите", "Възраждане", БСП и още 1-2 формации. Бе ясно, че то ще е от ден до пладне, като проблемите избуяха при бюджета. След скандалната предишна сесия се умуваше как точно да се постъпи. Имаше вариант дори да няма ново заседание тия дни, макар да са налице куп належащи точки за приемане (към 30 решения общо). В крайна сметка е надделял вариантът за дълго заседание през делници и празници.

След дълго заседание в сряда варненският общински съвет не прие най-важното решение, което един кмет традиционно предлага - бюджетът за годината. Гласуването бе отложено за четвъртък.

 

Още по темата