Quantcast

Медия без
политическа реклама

Валери Симеонов се отрече от анти-Airbnb поправките

Двамата с Менда Стоянова се сетиха, че трябвало да има обществено обсъждане

28 Ноем. 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Валери Симеонов

Опитът да бъдат наложени допълнително регулиране и ограничаване на онлайн платформи за краткосрочно наемане на жилища и стаи като Booking, Airbnb и др. претърпя обрат само за два дни. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) и новият зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов (НФСБ) предложиха промени в Закона за туризма, с които тази дейност да се приравни с хотелското настаняване и с правилата за къщите за гости. След остро отрицателните реакции на експерти и на част от туристическия бранш в сряда и двамата се разграничиха от идеите си и вече искат дебат.

Предложението им бе да се направят промени в Закона за туризма между първото и второто четене на Закона за държавния бюджет 2020. С тях се въвеждаха не само глоби за липсата на "звезди" на въпросните стаи или жилища, а се предвиждаше и блокиране на достъпа до платформите, ако въпреки всичко предложат нерегистриран имот.

Това обаче не означава пълен отказ от намеренията на вносителите на промените. Депутатите ще се вслушат в разумните предложения и се обмисля режимът да бъде регистрационен, а не лицензионен, каза Валери Симеонов. Важен детайл е, че новият зам.-шеф на парламента се сеща едва сега да поиска обществено обсъждане на текстовете. В парламента е традиция в преходните и заключителни разпоредби на даден закон да се прокарват промени в други закони, без те да са били предварително обсъждани. За тях няма и каквато и да било оценка на въздействието или икономическа обосновка, нужни по закон. Симеонов така и не разясни докрай идеята си, тъй като задължителната регистрация също е опит за регулиране на бранша, който и бездруго е затънал в бюрокрация.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също размисли. "Всички тези хора трябва да си плащат данъците, както всички останали, които са на светло. Нямаме за цел нито да се утежнява бизнесът с административна тежест, нито да се спират онлайн платформи като Booking, Airbnb или други да оперират на българския пазар", заяви тя. Според нея ще бъде дадена възможност на институции и общини да сключват споразумения с онлайн платформите за получаване на информация от тях, включително за администриране на данъци срещу съответното заплащане, разясни Стоянова.

Идеята за утежняване на режима за онлайн платформите бе подложена на остри критики от  част от бизнеса и експертите. "Бумът на туристи в София не е заслуга на Министерството на туризма или на Столичната община, а именно на платформи като Airbnb, Booking и на нискотарифните авиокомпании", заяви пред в. "Сега" Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма. "Против" се обявиха и от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Засега единствено от Министерството на туризма обявиха, че подкрепят идеята на Стоянова и Симеонов, тъй като са получили писма от общини и представители на туристическия бизнес, които настояват за подобна промяна.

 

РАЗГРАНИЧАВАНЕ

Валери Симеонов нарече оклеветяване и манипулация коментарите, че като собственик на хотели е в конфликт на интереси заради поправките в туристическия закон. "Не съм собственик на хотели - на нито един хотел, нито на стаи за гости. Това първо, и второ - фирмата, която управлявах допреди четири години, е собственик на два хотела. Единият е в Златоград, другият в Малко Търново, където няма особен наплив на отдаване на апартаменти и стаи за гости", каза той, цитиран от БНР. Темата за това чий е хотелът бе подета още преди няколко години. Тогава зам.-шефът на НС обясни, че мотелът в Малко Търново се води на фирма СКАТ. "Хотелът не е на Валери Симеонов, а на "СКАТ" ООД. Фирмата обаче има и кабелна телевизия, още един хотел в Златоград. Конфликтът на интереси е в това, че хора, които искат да спят там, отиват, плащат си и спят", заяви той, очевидно подразнен от въпросите.

 

Коментар - на 9-а стр.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?