facebook
twitter

България

Управляващите забързаха максимално отмяната на машинния вот

240
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Даниела Дариткова от ГЕРБ призова депутатите да отменят машинния вот, ако "ценим демократичното право на всеки българин да гласува за свои представители в местната власт".

В желанието си възможно най-бързо да приключат висящия въпрос за бъдещето на машинното гласуване управляващите подкараха парламентарния дебат по темата по най-късата процедура. Във вторник Народното събрание одобри на първо четене промени в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля”. С поправките се отменя употребата на устройствата на местния вот през октомври и се предвижда занапред да бъдат ползвани само на президентски и европейски избори.

След това мнозинството гласува срокът за предложения между първо и второ четене по законопроекта да бъде едва 3 дни. Това означава, че целта на управляващите е да завършат приемането му през следващата седмица. Така ще се впишат в срока, който сами си определиха, за да извършат промените - края на юли.

Спорът между ГЕРБ и БСП, които подкрепяха машинния вот, беше изключително объркващ за онези, които го наблюдаваха. Депутати от двете партии подхвърляха разнопосочни информации за това къде се гласува с устройства, къде подобна технология е отменена и къде предстои да се въведе. И взаимно се обвиняваха, че подвеждат обществеността. „Говорим за едно и също нещо трети път и вместо да вървим напред, се връщаме назад във времето. Този дебат трябваше да си го спестим”, уморено констатира соцдепутатът Крум Зарков. Според Йордан Цонев от ДПС машинното гласуване е било „умишлено компрометирано” - теза, която развиха и социалистите.

Силите на БСП и ДПС обаче се оказаха недостатъчни и законопроектът беше приет със 122 гласа на ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля” срещу 96 гласа „против” и 1 „въздържал се”.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП кани на консултациите по вота на недоверие и десни

19.01.2020

1125 9
На "Воля" ѝ се струва, че може да подкрепи вота на недоверие

17.01.2020

1527 24
От ДПС зависи дали Борисов ще изкара докрай мандата

17.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4055 3

Коментари

Хулиган

От много бързане, ще вземат ваправо да отменят изборите.

Така ще им е най-лесно.

И евтино...

http://www.drago.info/index.php/2019/07/15/mashinn...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×