facebook
twitter

България

Управляващите поставиха под заплаха нормалното провеждане на вота

Промените в Изборния кодекс тепърва ще стават обект на правна и политическа битка
1191
Илияна Кирилова
Схватката около Изборния кодекс тепърва ще се разгорещява.

Освен че лиши гражданите от преференциалното гласуване, с направените три месеца преди изборите промени в Изборния кодекс ГЕРБ постави под заплаха и нормалното провеждане на предстоящия вот. Поне две жалби ще бъдат внесени в Конституционния съд срещу законовите поправки – от омбудсмана Мая Манолова и от БСП. Очаква се и президентът Румен Радев да наложи вето. Това означава, че парламентът ще се занимава още дълго с изборните правила, при положение че до евровота остават едва около стотина дни. Така организацията на изборите за пореден път ще зависи от закон, гласуван непосредствено преди провеждането им.

Още след приемането на скандалните промени в Изборния кодекс в четвъртък стана ясно, че около тях ще се заформи тежка политическа и правна битка. В петък омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще пусне конституционна жалба срещу поправките. „Отнемат правото на българите да гласуват за личности, което те поискаха ясно на референдума през 2015 г. Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лв. 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи“, възмути се омбудсманът.

Президентът Румен Радев беше по-сдържан в реакцията си. „Категорично мнение ще има, когато дойде при мен законът, разгледаме го подробно и реша какво да правя. Аз работя институционално“, коментира държавният глава. Той обаче многократно е атакувал управляващите за нежеланието им да проведат смислена изборна реформа и едва ли ще пропусне случая да върне законовите промени за повторно разглеждане от парламента. 

От БСП вчера обявиха, че също готвят жалба до Конституционния съд. Социалистите работят и по сигнал до т.нар. Венецианска комисия – общопризнатия международен авторитет по въпросите на изборното законодателство и изборния процес.

Засега ГЕРБ обаче не показва с нищо, че изпитва някакво колебание или угризение по казуса. Особено показателно е отношението на премиера Бойко Борисов, който обикновено инструктира своите депутати да отстъпят, когато усети, че общественото мнение се настройва срещу партията. Сега обаче демонстрира пълно безразличие. „Оставил съм парламентарната група да ги решава тези въпроси. Аз съм се явявал на избори по всякакви кодекси и всякакви закони“, обяви Борисов в петък от Мюнхен. И даде да се разбере, че няма намерение да се намесва в скандала: „Нали това искате - да не им се бъркаме в работата. Аз си върша моята работа, парламентът си решава техните проблеми“.

От коментара на партийния му заместник Цветан Цветанов пък стана ясно, че ГЕРБ намира погребването на преференциалното гласуване за съвсем приемливо. „Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус в политическия живот”, изтъкна Цветанов. По думите му такова било желанието на коалиционния им партньор НФСБ и така се стигнало до „припокриване“ на интересите им с ДПС. Той категорично отрече, че ГЕРБ ограничава правата на гражданите. „Преференцията остава. В момента ние сме с пропорционална система и не сме променили абсолютно нищо във възможността да упражниш конституционното си право да отидеш и да гласуваш“, посочи Цветанов. И дори похвали партията си, че стимулирала ползването на преференцията от избирателите.

 

ОПРАВДАНИЯ

Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ и шеф на парламентарната правна комисия, оправда инфарктното прекрояване на Изборния кодекс за 24 часа с опозицията. „Очевидно е, че темата ескалира под давление на опозицията и това беше предходната седмица, когато те решиха, че трябва да експлоатират темата с ЦИК - нова или стара избирателна комисия. Очевидно това съответства на техните тактически планове за дестабилизация и създаване на напрежение непосредствено преди изборния процес“, обяви Кирилов. Но изобщо не обясни защо управляващите не се съобразиха с искането на опозицията да се намали темпото на работа, за да се обмислят законовите промени по-добре.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Новата формула за пенсиите ще бъде поправена

19.03.2019

11379 124
На 31 март ГЕРБ ще представи листата си с кандидати за евродепутати

19.03.2019

666 26
Президентът насрочи евроизборите за 26 май

19.03.2019

576 12

Коментари

RanBosilek
снимка на RanBosilek

комунистите са смешни с тия вопли за избори - те винаги ги губят, защото суверена ги недолюбва.

kempes

Явно партизанското име на Цвък е "Суверена".

Много оригинално.

плямпало

Ако ЦИК остане в този си състав, ще е незаконна, а това автоматично ще води и до незаконни резултати от изборите.

mick

Преференциите в сегашният вариант позволяват мижаво малцинство да избира депутати. Това е по-голяма глупост от това въобще да няма преференции. Или да има такива но с много голям праг на задействане.  Ако искат нека въведат разместването да става с мнозинство.

 

Т.е. за първо място - избраният трябва да има 50%+1 глас от гласувалите без преференция или с друга преференция.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×