facebook
twitter

България

Управляващите неохотно смениха ръководството на ЦИК

Според ДПС новите членове на ръководството на комисията били „по-красивата, по-хубавата, по-добрата и по-отговорната част на човечеството”
683
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Соцдепутатът Драгомир Стойнев дойде, за да представи номинацията на БСП, но накрая трябваше да защитава партията си от атаки.

С изключителна неохота и скрити намеци, че може да има проблеми на предстоящите избори, управляващите одобриха вчера новото ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК). Редовите й членове трябва да бъдат назначени с указ на президента Румен Радев по предложение на политическите сили, които имат право да излъчат кандидати. От „Дондуков” 2 коментираха лаконично пред „Сега”, че указът ще бъде издаден в предвидения от закона срок. Така и не става ясно обаче къде точно в Изборния кодекс е посочен такъв.

Новият председател на ЦИК е бившият конституционен съдия Стефка Стоева. Тя беше номинирана от ГЕРБ и одобрена от парламента с пълно единодушие. Безпроблемно бяха гласувани и кандидатурите за зам.-председатели на комисията - бившия член на ЦИК Силва Дюкенджиева (БСП), доцента по право Таня Йосифова („Обединени патриоти”) и икономиста Кристина Цанкова-Стефанова („Воля”). За секретар беше избрана Севинч Солакова, предложена от ДПС. От новоизбраните Цанкова и Солакова бяха членове и на предишния състав на ЦИК, чийто мандат изтече вчера.

От коментарите на управляващите се разбра, че обновяват състава на комисията единствено за да се предпазят от обвинения, че не спазват закона. „За да премахнем изкушението да се говори, че следващите избори ще бъдат нечестни и манипулирани, ние предприехме процедурата”, обясни шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той разкритикува за пореден път като неясни и противоречиви разпоредбите на Изборния кодекс, определящи процедурата, които бяха приети при управлението на БСП. Но изобщо не обясни защо ГЕРБ не направи нищо, за да ги подобри през всичките години, през които е на власт. И накрая предупреди, че „при всички случаи ще изправим пред изпитание новия състав, защото той ще има изключително кратко време да реагира по подготовката на предстоящите избори”.

Прикритите нападки на Кирилов към БСП бяха разгърнати в открита атака от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов. Повод му даде присъствието в пленарната зала на един-единствен соцдепутат - Драгомир Стойнев, който беше дошъл, за да представи кандидата на левицата. Цветанов щедро обяви, че партията му ще подкрепи номинацията на социалистите, но ги предупреди да спрат с твърденията, че изборите ще бъдат фалшифицирани. И посочи, че съмнения за манипулации досега имало само на последния форум на БСП, на който Елена Йончева беше определена за водач на евролистата. „Виждаме, че в БСП не цените лидерството, което страната ни има в социалистическото семейство”, заяви Цветанов, напомняйки, че съперникът на Йончева беше Сергей Станишев - лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

„При нас ръководителите се избират с избори, а при вас се спускат”, раздразнено отвърна Драгомир Стойнев. „Ние дори се отваряме за диалог с други партии, които са част от Европейската народна партия, докато вие се затваряте за самия председател на ПЕС, така че вие си направете извода кой какво прави и кой как сe развива”, реагира Цветанов. И направо покани Стойнев, „ако прецени, да се присъедини към нас”.

Патриотите също скочиха на самотния соцдепутат. „Вижте ги, бе. Говорят за морал, а не работят. Къде са - в гората ли, в землянките ли са, не е ясно, но като дойде време за заплати, тук са. Как ще ги обясните тези неща на гладните пенсионери, вашите пенсионери, за които се биете в гърдите, та синини получихте”, подигравателно попита Валентин Касабов от НФСБ.

ОЦЕНКА

Абсолютно безсъдържателното обсъждане беше приключено от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Той тържествено отбеляза, че новите членове на ръководството на новата ЦИК са „по-красивата, по-хубавата, по-добрата и по-отговорната част на човечеството”.

Все още няма коментари

Още

Защо издаваш къде те сърби?
Караянчева към депутат: Не ми потропвайте по трибуната (видео)

29.11.2019

1053 17
Банките по-трудно ще стигат до изпълнителни дела

28.11.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

565

Влез или се регистрирай за да коментираш

×