facebook
twitter

България

Улиците в софийския кв. "Връбница" се оказаха топ приоритет за миене

Уличките в отдалечения район ще се чистят с най-висока честота в столицата
572
 Снимка: Архив

Вътрешнокварталните улички в столичния район "Връбница" се оказаха топ приоритет за чистотата в София. Това са единствените вътрешноквартални улици, които ще се мият с автоцистерни с дюзи 24 пъти в годината. В нито един от останалите столични райони не е предвидено толкова често миене на малките пресечки. Дискриминация по райони има и при миенето на улици от обществена значимост. Дългите таблици с площта на улиците и кратността за извършване на различните дейности в новата мегапоръчка на общината за чистотата обаче се оказват пожелателни и какво точно ще се възлага на фирмите, ще става ясно година за година. 

Това става ясно от техническото задание към фирмите изпълнители на мегапоръчката за чистотата на 7 зони в столицата за следващите 5 години. Чистотата на въздуха е ключова тема в кандидат-кметската надпревара, а увеличаването на кратността на миенето на улиците е изрично посочена мярка по течащото в СГС съдебно дело за пасивността на общината в периода 2015-2017 г. Както "Сега" писа, в безпрецедентно определение съдията по делото Албена Иванова разпореди София да увеличи кратността на миене на улиците, без да чака постановяване на окончателно решение като временна мярка. За периода от май до септември съдът настоява улиците да се мият по два пъти месечно, като в графиците се включват както улиците с обществена значимост, така и вътрешнокварталните пресечки. Според съда в останалите месеци еднократното миене е достатъчно. 

Изготвените минимални количествени сметки по мегапоръчката на общината не дават основание да се мисли, че столицата залага изпълнение на това изискване в следващите 5 години. Във всички райони на града, включени в поръчката, кратността за миене на вътрешнокварталните улици е 4 пъти в годината, като е уточнено, че това трябва да става с автоцистерна с маркуч. "Връбница" е единственият район, в който е предвидено миене на вътрешнокварталните улици както 4 пъти с маркуч, така и 24 пъти с автоцистерни с дюзи. На подобен лукс в останалите райони могат да се радват само улиците с масов градски транспорт, както и всички участъци, попадащи в правителственото трасе "Тракия". 

Дискриминация по райони има и при улиците с обществена значимост, извън тези с масов градски транспорт. В повечето райони за тези улици е предвидено миене 4 пъти в годината с маркуч, но и тук има изключения. "Връбница" отново е отличник, като улиците с обществена значимост ще се мият с маркуч 24 пъти в годината. Сред привилегированите райони са и "Слатина", "Изгрев", "Красно село" и "Оборище", където освен 4 пъти с маркуч е заложено и 24 пъти в годината миене с автоцистерна с дюзи.

Не е ясно на какво се дължат тези разлики в заданието на чистотата. Приоритетното място на "Връбница" е направило впечатление и на фирмите, подали оферти за участие в поръчката, които са отправили изрично питане към общината за завишените кратности. От конкурсната комисия са коментирали, че това са минимални кратности, целящи да изправят потенциалните кандидати при едни и същи условия при изготвянето на ценовите оферти. Посочените количества по никакъв начин не обвързвали Столичната община с възлагане на конкретното изпълнение. Така район "Връбница" може да си остане и в бъдеще районът с най-мити улици, но само на хартия.

НЕПРОЗРАЧНО

Какво ще се случва на практика, ще се решава година за година, в зависимост от финансовата рамка на общината за конкретния бюджет и актуализирани ежегодно оперативни планове на фирмите по чистотата. Такава е и практиката в момента, като има пълна мъгла какво точно извършват почистващите фирми. Според документацията по новата поръчка бъдещите оперативни планове ще се публикуват и на сайта на общината, и на този на фирмите изпълнители. Класирането по мегапоръчката с прогнозна стойност от 435.8 млн. лв. с ДДС е отложено за след изборите, макар че офертите вече бяха подадени. Въпреки солидния финансов интерес, за две от зоните на града се оказа, че няма конкуренция.

Все още няма коментари

Още

48-годишен мъж е застрелян в София

22.02.2020

2304 5
Болно дете обикаля 5 часа болниците в София, докато бъде прието

21.02.2020

1600 23
Дете пострада при инцидент с трамвай в София

21.02.2020

1611 3

Влез или се регистрирай за да коментираш