Медия без
политическа реклама

Търговците на „Графа“ загубиха делото срещу общината

Съдът не допусна и иска на "Артекс" срещу протестиращите граждани за "Златен век"

Илияна Кирилова
Съдът не разглежда исканията на търговците по същество с мотив, че искът им не отговаря на изискванията за водене на колективно дело.

Софийският градски съд прекрати делото по колективния иск на сдружението на търговци и собственици на магазини на ул. „Граф Игнатиев“ срещу Столичната община за нанесени вреди и пропуснати ползи от проточилия се ремонт на улицата. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд-София град в едноседмичен срок. Градският съд отказва да разгледа претенциите на търговците по същество с мотив, че искът не отговоря на законовите изисквания за водене на колективно дело.

„Искането очевидно се свежда до това претендираните суми да бъдат разпределени между увредените лица. Тези претенции могат да са само предмет на осъдителни искове за обезщетяване на вреди от засегнат индивидуален интерес за всяко от лицата, упражняващо търговска дейност на ул. „Граф Игнатиев“, пише в определението.

През април сдружението на собствениците и търговците по "Графа" внесе иск срещу Столичната община на стойност 364 183 лв. като обезщетение за вреди и пропуснати ползи заради драстично намалял оборот в резултат от преграждането на улицата и затрудненото движение по нея. От дружеството изрично посочиха, че не съдят общината заради ремонта на централната улица, а заради проточилата се реконструкция и липсата на информация докога ще продължи тя. Освен това те поискаха още 22 877 лв. за увредено имущество по време на строително-монтажните работи. Ремонтът на "Граф Игнатиев" трябваше да приключи в края на март, но се проточи до 28 май.

Съдът не допусна и иска на "Артекс" за нанесени нематериални щети върху проекта "Златен век" от инициативния комитет "Лозенец". Тук искът е обявен за процесуално недопустим, защото фирми не могат да претендират за неимуществени вреди - те "по дефиниция, по естеството си (доколкото се изразяват във: физическа болка или психическо страдание) са присъщи единствено на физическите лица", посочват магистратите. Това решение също може да се обжалва в едноседмичен срок.

Фирмите "Артекс - Златен век" и "Артекс - инженеринг" заведоха граждански дела срещу Мариан Башур и Никола Вапцаров от Инициативния комитет "Лозенец" заради виновно нанесени вреди върху проекта. Исковете бяха на обща стойност 200 000 лв., като инвеститорите аргументираха сумата с големите загуби, които търпят покрай замразяването на строежа. По изчисления на "Артекс" за всяка седмица от спирането на строителните дейности фирмата губи по 120 000 лв. От комитета се борят втора година срещу изграждането на "Златен век" в "Лозенец" с аргумента, че строителното разрешение на небостъргача е изтекло през ноември 2017 г. От фирмата обаче твърдят, че след законови промени в ЗУТ от 2017 г. вече имат право да строят до 2020 г. Дали това е така никоя институция в момента не се наема да каже.


 

Още по темата