Медия без
политическа реклама

Тежки пожари бушуват в полигон, гори и сметище

07 Ноем. 2022Обновена

Пожари бушуват на различни места в страната. Някои от тях са доста тежки и не могат да бъдат овладени дълго време.

Трети ден продължи борбата с огъня на военния полигон "Ново село", който бе предизвикан по време на тренировъчни учения. Стихията е върху площ от 4000 дка. Близо 100 души са ангажирани в гасенето. Опасенията са, че пламъците може да стигнат до невзривени боеприпаси в периметъра на полигона.

Днес вечерта бе съобщено, че пожарникарите действат с насрещен огън. "По цялата дължина на направената ивица бяхме разположили хора и техника. Там, където разстоянието до основното огнище на пожара е много голямо, започнахме палене на насрещен огън, за да срещнем двата огъня и да предотвратим евентуално прехвърляне на тази ивица. Затова и на моменти се вижда доста силен дим", заяви пред БНТ шефът на сливенската пожарна Владимир Демирев.

През нощта хора и техника ще бъдат изведени от района на пожара. Утре сутринта отново ще се правят огледи преди да се започне с гасенето, ако огънят не е загаснал. Най-вероятно няма да се вика на помощ хеликоптер. Няма опасност за близките населени места. 

 

  Пожар се разпространи на площ от 300 декара в района на военния полигон Ново село, предава БНР.
  Пожарът в периметъра на военния полигон Ново село се разраства. Екипажи от състава на Военновъздушните сили и два вертолета Ми-17 се включиха в гасенето на пожара, който се насочи към с. Мокрен, съобщиха от Министерството на отбраната.

  Продължава да е тежко положението и на границата ни с Гърция. Заради южния вятър огънят лесно се прехвърля от гръцка на наша територия. "Гръцките колеги продължават и те да гасят. По-скоро пожарът от тях мина тук. Колегите са горе на високото. Държим връзка с тях през оперативните центрове в столицата", заяви директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. В битката със стихията участват 300 души, Най-критична е ситуацията под връх Свети Илия. Заради скалистия терен гасенето там беше поето от военен хеликоптер. "Важно е да не отслабват усилията. И през нощта ще останат между 20 и 25 човека със съответните автомобили и комуникационни средства", каза Николов. Ако времето позволява, хеликоптерът ще работи и утре.

  Пламнаха и около 40 декара от сметището край старозагорското село Ракитница. В района днес имаше гъсти облаци дим. Последните информации сочат, че опасност от разрастване няма.

  Пълен успех има единствено при пожара високо в Еленския Балкан. Но бе загасен едва на петия ден. Заради трудния терен доброволци и пожарникари не ползваха техника. Унищожени са 1600 декара  широколистна гора. Най-вероятната причина и човешка небрежност.

  Последвайте ни и в google news бутон

  Още по темата

  АНКЕТА "СЕГА"

  Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?