Медия без
политическа реклама

ТЕЦ "Марица 3" складирала незаконни отпадъци

03 Септ. 2019
Мръсният въздух не е проблем единствено на София, но и на градовете и селата в близост до тецовете.
БГНЕС
Мръсният въздух не е проблем единствено на София, но и на градовете и селата в близост до тецовете.

Димитровградската ТЕЦ "Марица 3" е поредното място, където се складират боклуци за горене в централите от орбитата на енергийния бос Христо Ковачки. Това стана ясно, след като преди десетина дни Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Хасково, направи проверка на площадката за натрупаното голямо количество отпадъци.

Става дума за над 600 тона, собственост на сливенската "Траш еко пак". Дружеството може да извършва дейности с определени отпадъци на площадката, която ползва под наем, но от РИОСВ са установили, че складираните видове не съответстват на тези в документите на фирмата. Затова тя трябва да ги отстрани до 15 септември. В противен случай рискува глоба до 20 000 лева. Според разследване на "Капитал" компанията не е пряко свързана с ТЕЦ "Марица 3", но практиката в централите, свързвани с Ковачки, е страничните дейности да се поемат от отделни дружества. Според цитираното комплексно разрешително на централата не е позволено използване на RDF - тоест отпадъци, които не могат да се рециклират.

През 2013 г. тецът е подал инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за изгаряне на битови и неопасни отпадъци. РИОСВ - Хасково е решила, че то подлежи на задължителна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и компанията е поискала прекратяване на процедурата. Година по-късно е подадено ново предложение - за добавяне на биомаса към горивото, за което РИОСВ размислила и решила, че няма нужда от оценка.

Всичко това се случва пред погледа на екоминистерството, което през годините упорито отказва да каже какви и колко отпадъци се горят в ТЕЦ "Бобов дол", който е един от най-големите замърсители. Сега обаче на ресорния министър Нено Димов ще му се наложи да направи такава справка - съдът го задължи да разкрие това след жалба на неправителствената организация "За Земята - достъп до правосъдие".

ТЕЦ "Бобов дол" има право да гори отпадъци от април. Според Капитал това е станало "по бързата процедура, без ОВОС". Само с промени в комплексните разрешителни скоро се очаква да започнат да използват отпадъци и ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово и "Топлофикация Перник".
 

СЪМНЕНИЯ

Публикация в "Биволъ" хвърля светлина върху още интересни подробности. Сайтът пише, че разследваният в Италия за незаконен трафик на отпадъци Серджо Гозза доставя чрез фирмата Ecoexport S.r.L. боклука, който се изгаря в ТЕЦ-овете, свързвани с Христо Ковачки. През 2010 г. той е задържан заедно с други 16 заподозрени, а групата е обвинена във фалшифициране на резултати от лаборатория за нивата на арсен в тонове боклук, предназначен за Германия. Фактите са изложени в разследване на IRPI и Rise Romania, координирано от OCCRP, който обединява над 20 медии от 15 държави от Централна Европа до Средна Азия, допълва разследващият сайт.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?