Quantcast
Съдът отмени забраната на МВР за мъжкото хоро в Калофер | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдът отмени забраната на МВР за мъжкото хоро в Калофер

Според магистратите полицията не е имала право да издава разпореждането към кмета
906
 БГНЕС архив Нова тв

Административният съд в Пловдив отмени забраната наложена от полицията в Карлово за провеждане на мъжкото хоро в Калофер. Магистратите обявиха за нищожно разпореждането на началника на карловската полиция към кмета на Калофер Румен Стоянов, с което му указваше да не организира традиционното мъжко хоро в Тунджа.

Разпореждането беше връчено на кмета, но въпреки това ритуалът бе проведен традиционно на 6 януари. Веднага след това на Стоянов бе наложена глоба от 500 лв от МВР. От своя страна кметът оспори разпореждането в съда. Той твърдеше, че мъжкото хоро се провежда спонтанно, по силата на дългогодишна традиция, без конкретен организатор. От полицията обаче твърдяха, че всички заповеди на здравния министър и въведените от тях забрани и ограничения трябва да се спазват.

Съдът сега обаче се произнася в полза на кмета на Калофер, включително с аргумента, че полицията не е имала правомощия да издава подобно разпореждане. "В Закона за МВР не е предоставена компетентност на органите на МВР да издават разпореждания във връзка с изпълнение на заповеди на министъра на здравеопазването... В Закона за здравето са посочени компетентните органи, които осъществяват държавен здравен контрол: главният държавен здравен инспектор на Република България, регионалните здравни инспекции и Националният център по радиобиология и радиационна защита", пише в мотивите на съда.

Съдът посочва още в мотивите, че няма никакви данни Румен Стоянов да се е готвел да организира хорото. "Още повече че самото разпореждане посочва въпросното събитие като традиционно, свързано с голям църковен празник, което означава, че провеждането му не зависи от организацията на органите на местната власт, а е въпрос на традиция, наложена от населението на територията на общината",  посочват още от съда.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

 

 

Още

МВР едва сега регламентира кой пуска газ и лютив спрей при протести

05.12.2021

2798
Съдът недоумява защо Миню Стайков се отказа от иск срещу прокуратурата

02.12.2021

6686
Гърция налага глоба от 100 евро месечно за неваксинирани над 60 години

30.11.2021

Обновена

8336