Медия без
политическа реклама

Съдът отмени забраната на МВР за мъжкото хоро в Калофер

Според магистратите полицията не е имала право да издава разпореждането към кмета

15 Апр. 2021
БГНЕС архив Нова тв

Административният съд в Пловдив отмени забраната наложена от полицията в Карлово за провеждане на мъжкото хоро в Калофер. Магистратите обявиха за нищожно разпореждането на началника на карловската полиция към кмета на Калофер Румен Стоянов, с което му указваше да не организира традиционното мъжко хоро в Тунджа.

Разпореждането беше връчено на кмета, но въпреки това ритуалът бе проведен традиционно на 6 януари. Веднага след това на Стоянов бе наложена глоба от 500 лв от МВР. От своя страна кметът оспори разпореждането в съда. Той твърдеше, че мъжкото хоро се провежда спонтанно, по силата на дългогодишна традиция, без конкретен организатор. От полицията обаче твърдяха, че всички заповеди на здравния министър и въведените от тях забрани и ограничения трябва да се спазват.

Съдът сега обаче се произнася в полза на кмета на Калофер, включително с аргумента, че полицията не е имала правомощия да издава подобно разпореждане. "В Закона за МВР не е предоставена компетентност на органите на МВР да издават разпореждания във връзка с изпълнение на заповеди на министъра на здравеопазването... В Закона за здравето са посочени компетентните органи, които осъществяват държавен здравен контрол: главният държавен здравен инспектор на Република България, регионалните здравни инспекции и Националният център по радиобиология и радиационна защита", пише в мотивите на съда.

Съдът посочва още в мотивите, че няма никакви данни Румен Стоянов да се е готвел да организира хорото. "Още повече че самото разпореждане посочва въпросното събитие като традиционно, свързано с голям църковен празник, което означава, че провеждането му не зависи от организацията на органите на местната власт, а е въпрос на традиция, наложена от населението на територията на общината",  посочват още от съда.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата