Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът казва до месец законен ли е арестът на Горанов

12 Апр. 2022
Пресцентър СРС
Горанов не се яви в съда, прати само адвокат.

Софийският районен съд ще се произнесе до 30 дни по жалбата на бившия финансов министър Владислав Горанов срещу заповедта на МВР за 24-часовото му задържане. Заседанието по делото на Горанов беше днес. Той не се яви в съда, прати само адвокат - Станислава Каракушева от кантората на Менко Менков.

Каракушева пледира, че издадената заповед за задържане на Горанов е изцяло незаконосъобразна, предаде БГНЕС. "Не е налице фактическо основание за издаване на тази заповед. Не е описано времето, мястото, какви действа следва да се извършени с оглед твърдяното престъпление във връзка, с което е издадена тази заповед. На следващо място по делото не са представени абсолютно никакви доказателства, че съществувала опасност г-н Горанов да се укрие или да възпрепятства по някакъв начин извършваните действия по разследването", посочи още адвокатката. Също както и прокуратурата, тя твърди, че полицията не е имала компетентност да извършва действия по разследването и в МВР са били наясно с това.

На 17 март лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани за 24 часа със заповед на МВР, след като полицията образува в условията на неотложност дело за изнудване на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. На следващия ден обаче прокуратурата обяви, че няма доказателства, за да повдигне обвинение на тримата, както и че МВР е опорочило разследването. Борисов, Горанов и Арнаудова бяха освободени и заведоха дела срещу заповедите си за задържане. Софийската градска прокуратура се зае да "санира" следствените действия на МВР, включитечно и чрез преразпит на тримата. След 2 години протакане беше отправена и молба до Дубай за разпит на Божков в качеството му на обвиняем.

Делото за ареста на Борисов е насрочено за четвъртък. За това на Арнаудова съдът още не е определил дата.

Специализираната прокуратура е образувала проверка по сигнал на ГЕРБ, свързан с разследването, по което на 17 март бяха арестувани лидерът на партията Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова.

 

Още по темата