Quantcast
Стратегията за София до 2050 г. не отговори на куп важни въпроси | СЕГА
facebook
twitter

България

Стратегията за София до 2050 г. не отговори на куп важни въпроси

Документът е готов за обсъждане в Столичния общински съвет, съобщи кметът Фандъкова
536
 Илияна Кирилова
Работата по "Визия за София" започна през 2017 г., а представянето й бе днес.

Администрацията на Столична община е готова със стратегия за развитие на града до 2050 г., наречена "Визия за София", но в нея редица ключови въпроси не намират отговори. Това пролича днес при представянето на документа. Предстои той да се обсъди и гласува в Общинския съвет. Приемането на "Визия за София" се счита за основна стъпка преди задействането на процедура за приемането на нов Общ устройствен план на столицата.    

Въпреки че кметът Йорданка Фандъкова нееднократно повтори, че една от най-важните задачи за нея и за екипа, работил по "Визия за София", е запазването на зелените пространства в града, общината още не знае колко са частните имоти в паркове, градини и междублокови пространства и кога изтичат сроковете, в които собствениците нямат право да сменят предназначението им, а общината може да ги отчужди. Липсва и план как градската управа ще действа, за да не допусне застрояване на все по-оредяващите зелени зони в града. Това стана ясно от думи на главния архитект Здравко Здравков и на арх. Любо Георгиев, шеф на екипа на "Визия за София".

"Във "Визия за София" не влизаме в детайли, свързани със зелените територии. Там се казва, че зелените клинове трябва да бъдат реализирани, но при справедливо обезщетение на собствениците на земя. Съществува комисия в общината, която разглежда това нещо. Направили сме анализ на всеки частен имот, който попада в зона за озеленяване. Работата обаче не е завършена, предстои да я представим на общинския съвет. Това ще даде яснота колко голям и сериозен е проблемът с отчуждаването. Все още няма и график, който да показва кога изтичат сроковете, в които София има право да отчужди частните имоти в зелените клинове", коментира арх. Георгиев.            

"За да застанем пред СОС с ясна картинка колко хектара земеделски имоти попадат в терени, отредени за озеленяване, и какъв финансов ресурс ще ни е необходим, именно този анализ трябва да бъде завършен ", допълни главният архитект.

В същото време обаче редица инициативни комитети, борещи се срещу презастрояването в града, предупреждават, че 15-годишните срокове, в които Столична община може да изкупи частните имоти в зелените площи, за да ги гарантира като такива, са все по-близо до приключване в техните райони. Най-скоро това предстои да се случи в новите квартали като "Витоша", "Кръстова вада", "Манастирски ливади - Изток", а също и в някои части на "Лозенец". 

"Визия за София" ще бъде внесена днес или утре в СОС, заяви кметът Фандъкова. Документът се изработва от 2017 г. В него има 24 дългосрочни цели, с 230 стъпки, 375 конкретни мерки, разпределени от 2020 до 2050 г, изтъкна тя.

Първо СОС трябва да разгледа и приеме "Визия за София" за развитието на града в период от 30 г., след което ще бъде представен и по-детайлен план за мерките, които кметът ще предприеме през този мандат.  Фандъкова каза днес, че очаква цялата процедура по изготвяне на задание за промяна в Общия устройствен план на София да завърши до края на годината. "Надявам се до края на 2020 г. да имаме задание, за да може от следващата година да се работи по изменението на общия план“, отбеляза тя.

„Крайната цел е подобряване качеството на живот в града. Хората очакват простички неща, очакват да имат подобряване на тяхната мобилност, да се подобрява тяхното благосъстояние, тяхната здравословна среда, начина им на сигурност. Простички и ясни неща, които трябва да бъдат свързани с промяна в начина на планиране”, допълни арх. Здравков. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Властта в София хареса свръхскъпите сергии за "Славейков"

25.02.2021

2491 58
И бюджет 2021 на София не чу призивите за повече ремонти в кварталите
Никой не може да построи това, което София може да обещае

Коментари

Калпазанче

Визия за кражби! Това за видимите резултати до сега. Като се почне от Графа, ул.Кръчмарска, която плаче за нов ремонт на теракотата, мине се през премахнатата "Пъпка на Фъндъкова" / неработилия и нефункционален шадраван/ към  страничните улички в центъра затънали в негодни тротоари, дупки по платната, та да се стигне до спалните на града, където околоблоковите пространства са паркинги и по волята на ентосиасти тук-там градинка. Алеите, превърнати в улици по необходимост, са с трапища, непипнати от Живково време. Сградите за детските градини- превърнати в административни данъчни и прочее служби, и не приемат деца. Безобразие и кражби.

'FranceskRivalta'8

2 юни и Мутрокрацията

Властта на  суджуците, асансьорите, терасите, къщите на тъщите, къщата МУ в Барселона, водомора, боклукомора, гладомора, сектата «Свидетели на коронавируса»... блокира идеята на Инициативния комитет за изграждане в София на паметник на децата, невинни жертви на режимите и войните в периода 1923 - 1944 г.

„Тъмните страници на българската история пазят мъчителни спомени за отнети с насилие детски животи! Какво означава да разстреляш дете на година и седем месеца с 12 куршума?! Инициативният комитет след мащабно издирване и изследване е събрал данни за убити у нас над 250 деца в периода 1923 - 1944 г., както и за още 3000 техни връстници, загинали при депортацията на еврейските семейства от Беломорска Тракия и Македония към пещите на „Треблинка“, сред които има и току-що родени пеленачета.

Факт е, колкото и някои да го отричат, че това е фашизъм.

Парадоксално е имената на убийци на невинни деца да са изписани върху мемориал в центъра на столицата ни, а паметта на жертвите им се покрива със забрава. Това не може да се случи в нито една цивилизована страна, защото означава оневиняване на фашизма и отказ от най-хуманния жест към паметта на невръстните, чийто живот е бил прекършен без време. Те са погубени напълно съзнателно по „законите” на нечовешката жестокост.

Вече няколко години Инициативният комитет чака разрешение от Столична община да изгради паметника.

Идеята е, по предложение на акад. Светлин Русев, паметникът да бъде разположен край езерото зад Братската могила в Борисовата градина и на него да пише „Никога повече!“. Тя има одобрението на главния архитект на София Здравко Здравков, както и на проф. арх. Атанас Ковачев, който ръководи екипа, изработил Подробния устройствен план на парка. Кампанията за набиране на необходимите средства продължава. Проектът е изработен безвъзмездно от скулптора проф. Иван Славов. Дарителите от цяла България са в очакване. Сред тях са хора от всички политически партии, от всички вероизповедания, от всички обществени слоеве.

Въпросът е кой и защо се плаши от призива „Никога повече!“? Спирането на проекта за паметник на невръстните жертви на фашизма ще бъде откровена реабилитация на техните убийци.

Подобен, безпрецедентен за Европа, отказ за изграждането на такъв монумент ще предизвика широк международен отзвук и той няма да е в полза на България.”

Такива паметници са изградени във Франция, Испания, Германия, Австрия, Чехия, Беларус и Русия, в памет на най-невинните жертви на режимите и войните през ХХ век и особено през Втората световна война - децата.”

Влез или се регистрирай за да коментираш