Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стратегията за София до 2050 г. не отговори на куп важни въпроси

Документът е готов за обсъждане в Столичния общински съвет, съобщи кметът Фандъкова

Илияна Кирилова
Работата по "Визия за София" започна през 2017 г., а представянето й бе днес.

Администрацията на Столична община е готова със стратегия за развитие на града до 2050 г., наречена "Визия за София", но в нея редица ключови въпроси не намират отговори. Това пролича днес при представянето на документа. Предстои той да се обсъди и гласува в Общинския съвет. Приемането на "Визия за София" се счита за основна стъпка преди задействането на процедура за приемането на нов Общ устройствен план на столицата.    

Въпреки че кметът Йорданка Фандъкова нееднократно повтори, че една от най-важните задачи за нея и за екипа, работил по "Визия за София", е запазването на зелените пространства в града, общината още не знае колко са частните имоти в паркове, градини и междублокови пространства и кога изтичат сроковете, в които собствениците нямат право да сменят предназначението им, а общината може да ги отчужди. Липсва и план как градската управа ще действа, за да не допусне застрояване на все по-оредяващите зелени зони в града. Това стана ясно от думи на главния архитект Здравко Здравков и на арх. Любо Георгиев, шеф на екипа на "Визия за София".

"Във "Визия за София" не влизаме в детайли, свързани със зелените територии. Там се казва, че зелените клинове трябва да бъдат реализирани, но при справедливо обезщетение на собствениците на земя. Съществува комисия в общината, която разглежда това нещо. Направили сме анализ на всеки частен имот, който попада в зона за озеленяване. Работата обаче не е завършена, предстои да я представим на общинския съвет. Това ще даде яснота колко голям и сериозен е проблемът с отчуждаването. Все още няма и график, който да показва кога изтичат сроковете, в които София има право да отчужди частните имоти в зелените клинове", коментира арх. Георгиев.            

"За да застанем пред СОС с ясна картинка колко хектара земеделски имоти попадат в терени, отредени за озеленяване, и какъв финансов ресурс ще ни е необходим, именно този анализ трябва да бъде завършен ", допълни главният архитект.

В същото време обаче редица инициативни комитети, борещи се срещу презастрояването в града, предупреждават, че 15-годишните срокове, в които Столична община може да изкупи частните имоти в зелените площи, за да ги гарантира като такива, са все по-близо до приключване в техните райони. Най-скоро това предстои да се случи в новите квартали като "Витоша", "Кръстова вада", "Манастирски ливади - Изток", а също и в някои части на "Лозенец". 

"Визия за София" ще бъде внесена днес или утре в СОС, заяви кметът Фандъкова. Документът се изработва от 2017 г. В него има 24 дългосрочни цели, с 230 стъпки, 375 конкретни мерки, разпределени от 2020 до 2050 г, изтъкна тя.

Първо СОС трябва да разгледа и приеме "Визия за София" за развитието на града в период от 30 г., след което ще бъде представен и по-детайлен план за мерките, които кметът ще предприеме през този мандат.  Фандъкова каза днес, че очаква цялата процедура по изготвяне на задание за промяна в Общия устройствен план на София да завърши до края на годината. "Надявам се до края на 2020 г. да имаме задание, за да може от следващата година да се работи по изменението на общия план“, отбеляза тя.

„Крайната цел е подобряване качеството на живот в града. Хората очакват простички неща, очакват да имат подобряване на тяхната мобилност, да се подобрява тяхното благосъстояние, тяхната здравословна среда, начина им на сигурност. Простички и ясни неща, които трябва да бъдат свързани с промяна в начина на планиране”, допълни арх. Здравков. 

Още по темата