Медия без
политическа реклама

Столична община иска да глобява за нарушения на пътя

Служители на кметството да могат да санкционират за превишена скорост, минаване на червено и навлизане в забранена посока на движение, предлагат ГЕРБ-СДС

25 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Служители на Столична община и на другите общини в страната да имат право да глобяват шофьорите за три вида нарушения– превишена скорост, преминаване на червено и навлизане в забранена посока за движение, а парите от глобите да остават в бюджета на града. Това предвиждат законови промени, които ще бъдат предложени от управляващата в София коалиция ГЕРБ-СДС. Новите текстове бяха представени от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и от зам-шефа на транспортната комисия Зафир Зарков, и двамата от ГЕРБ, както и от Прошко Прошков от СДС. За установяване на нарушенията ще се използва мрежата от общински камери, които са над 600. Георгиев поясни, че в случай, че предложенията бъдат приети в Народното събрание, в Столична община ще се създаде ново звено, чийто служители ще връчват глобите електронно. Той коментира, че в София КАТ разполагат със само 15 патрулни коли, които били крайно недостатъчни за двумилионното население на столицата. 

Управляващите в София предлагат още десет мерки за подобряване на пътната безопасност в града. Някои от тях бяха предлагани и гласувани и в предишни години, като реализацията им бе изпълнена по доста спорен начин от градската администрация. Така например днес Георгиев предложи да се осветят допълнително пешеходни пътеки в града, където това е технически възможно. На територията на Столичната община към момента има 1389 пешеходни пътеки тип „зебра“, като 435 от тях са повдигнати, а над 500 са допълнително осветени, стана ясно по време на презентацията. Поставянето на допълнително осветление трябва да се случи в срок до 6 месеца след гласуването на доклада. По време на миналия СОС през 2019 г. ГЕРБ вече реши да се постави по-добро осветление на над 300 кръстовища в София. Днес Зафир Зарков поясни, че решението тогава се е отнасяло до центъра на града и че с новия доклад се цели процесът да се изнесе в повече точки в кварталите. Жителите на София обаче добре знаят, че повече от 3 г. след предишното гласуване немалка част от кръстовищата в центъра продължават да са напълно неосветени в тъмната част на денонощието. 
Като друга мярка за повишаване на пътната безопасност се предвижда закупуването на десет радарни табла, които да отчитат и показват скоростта на движение на преминаващите коли от разстояние до 200 метра. Такова табло вече е поставено на бул. "Черни връх". Чрез него за 15 дни са установени 2358 нарушители, от които 102 МПС-та са преминали със скорост над 100 км/час, а най-високата засечена скорост е 150 км/ч., съобщи шефът на СОС. Всъщност преди време такова табло имаше и при тунела към „Люлин“, но само по себе си то не допринеса много за намаляване на нарушенията на правилата за движение.  
Общината предлага още да купи на първо време 1 000 теста за наркотици, които да дари на КАТ. Шефът на СОС подчерта изрично, че пробите ще бъдат от вид, посочен от МВР и че единственото изискване на общинарите е те да са еднакви и за шофьорите, и за полицаите. Освен това София се готви да купи и още светлоотразителни гривни, които да се поставят на първокласниците за по-добра видимост на улицата. През тази година вече бяха купени и раздадени 14 000 гривни. 
В София ще продължат да се поставят модулни пешеходни острови с цел да се  намалява ширината на пътните ленти и по този начин да се намалява скоростта на автомобилите. В зоната на пешеходни пътеки ще продължат да се монтират ограничителни полусфер, известни още като "бъмпери", а при спирките на градския транспорт ще се поставят бордюри Trief Kerbs. Те позволяват след съприкосновение с МПС да се промени траекторията на движение на превозното средство.
Освен това Столична община е решила да възстанови решетъчните мантинели на места, където те са били премахнати и да монтира нови на натоварени булеварди и кръстовища.
Общинарите са измислили още да провеждат информационна кампания за пътна безопасност, като разработят и мобилно приложение за ученици и като обособят през лятото демонстрационна зона в Борисовата градина. Ще се подобрява и квалификацията на младите шофьори, включително и чрез практическо обучение на специално подготвен полигон.

През последните няколко години се наблюдава тенденция населението на София да става все по-моторизирано, се казва още в доклада, който предстои да бъде гласуван в СОС. В София живеят близо 2 млн. души, уличната мрежа е с дължина 3900 км, което десет пъти дължината на АМ „Тракия“ от София до Бургас, посочи Георги Георгиев. Той съобщи, че към края на 2021 г. броят на регистрираните моторни превозни средства в София е 825 065. За 2020 г. на 1000 жители се падат 663 автомобила, което е с 29% по-високо от нивото през 2016 г., когато съотношението е било 515 автомобила към 1000 души. За сравнение в други големи европейски градове нивото на използване на автомобили е под 450 на 1000 души.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата