Quantcast
Станишев нямало да се кандидатира отново за лидер на БСП | СЕГА
facebook
twitter

България

Станишев нямало да се кандидатира отново за лидер на БСП

579
 Илияна Кирилова

Евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев обяви, че не възнамерява да се включва в лидерската надпревара в БСП през пролетта. Това стана по време на традиционно организираната от него среща с журналисти и тегленето на късмети от новогодишна баница.

През април левицата за пръв път ще организира преки вътрешнопартийни избори, за които настоява лидерът Корнелия Нинова и в които тя самата ще се впусне. 

Станишев коментира още, че в соцпартията има достойни хора, които могат да й бъдат конкуренция, но не пожела да конкретизира с имена. Според вътрешните избори звучали "красиво", но носели много рискове, сред които съмнения в легитимността не само на бъдещия лидер ,но и на самата БСП.

"Искам да видя зареждащи за БСП избори, да се води дебат за бъдещето на партията, а не взаимно оплюване", допълни той.

По думите му целта е настоящият лидер да бъде преизбран и да се върви към модела "един вожд и членска маса".

Относно внесения от БСП вот на недоверие към правителството за провала в екополитиката, Станишев прогнозира,че кабинетът едва ли ще падне. "Това, което хората очакват, е да се говори по-експертно и да се дават решения. На всички им е писнало от политическия сблъсък заради политическия сблъсък", смята той. .
По думите му след десетгодишното управление на ГЕРБ е дошло времето да се поеме отговорност и това ще се случи по естествен път на предстоящите догодина парламентарни избори.

"Не се състоя нито една дълбока реформа, която да даде нов облик на който и да е сектор. Все повече се управлява на парче, без цялостна визия заради протест на един или друг сектор. Проблеми има и в здравеопазването, и в железопътния сектор. Не можем да си позволим да се въртим повече в кръг и да искаме отсрочки и изключение от правилата. Следващите години ще бъдат решаващи за посоката и мястото на България в ЕС“, добави Станишев, който е и бивш премиер.

Според него "има опити да се копира хашлашкия тон на ГЕРБ, а БСП винаги е била интелигентна партия, каза още той. Но допълни, че последните 3 избора показали, че опитът да се копира ГЕРБ е неуспешен, хората предпочитат оригинала. И докато ти тичаш в много по-малко поле, оголваш голямото. Важно е опозицията да играе ролята на инструмент за натиск към управляващите".

Още

Манолова догони Нинова и с парите за деца

23.07.2021

1833
Надпреварата за преизчислението на пенсиите започна

21.07.2021

Обновена

34275
3 партии и коалиции се протягат към мандата за правителство

23.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

6551