Медия без
политическа реклама

Според ДБ кабинет на малцинството би бил алтернатива на ГЕРБ и ДПС

29 Ноем. 2022
Христо Иванов
Илияна Кирилова
Христо Иванов

Правителство на малцинството, реализирано с мандата на ПП, е най-малко лошият вариант за изход от политическата криза. Той е алтернатива на ГЕРБ, ДПС, хартиената коалиция и другите им производни. Такова мнение застъпват водещи лица на ДБ. 

„ДБ не вижда вариант с първия мандат. Има обаче сериозно разбиране, че вторият мандат е нещо, което трябва да опитаме. Няма как да бъде лесно, привлекателно, комфортно, но, ако осъзнаем отговорността си за страната - че тя има нужда от управление - може да стане. Няма добри варианти по принцип, нима изборите са добър вариант? Връщането на комбинацията между ГЕРБ и ДПС в изпълнителната власт означава безконтролно консумиране на властта по начини, по които сме гледали твърде много пъти. Цената за страната ще бъде твърде голяма”, заяви Христо Иванов днес пред Нова телевизия

"Кабинет на малцинството е най-малко лошият вариант за България. Хартиената коалиция иска да върне хартиената бюлетина.  Предлагаме правителство на малцинството и заедно с него 10, 20 или 30 приоритета - толкова за колкото се разберем. Можем да започнем с еврозоната, превъоръжаването на българската армия, приемането на бюджета", заяви преди няколко дни и Иво Мирчев пред БНТ.

Според формацията фактът, че ще се наложи ГЕРБ, ДПС или и двете да подкрепят кабинета на малцинството по различни въпроси, не прави този кабинет съюзник с тях. От друга страна е ясно, че разговорите са ключът към всичко. „ГЕРБ се правят на глухи по тази тема (съдебната реформа - б.а.), защото им е неудобно. Все пак се надявам, че ще има сценарий в който ще бъдем чути от тях. Надявам се онази част при тях, която разбира ситуацията, да може да надделее", каза Иванов. И добави, че към момента разговорите не вървят: „Вече не знам с кого да говоря от ГЕРБ. Борисов се появява по телевизора и казва, че трябва се търси диалог за Изборния кодекс, Десислава Атанасова се появява в парламента и заявява, че няма да има компромиси. Няма никакъв процес на структурирани преговори”.

Още по темата:

Политическите сили, които евентуално ще излъчат редовно правителство, трябва първо да сключат коалиционно споразумение, в което ясно да са разписани правилата, по които ще функционира коалицията, подкрепяща кабинета, както и нейните приоритети.

 

Последвайте ни и в google news бутон