Медия без
политическа реклама

Според Борисов сега не е време за импийчмънт на Радев

ГЕБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ отричат да са канили държавния глава да стане част от сглобката

31 Яну. 2024Обновена
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Илияна Димитрова
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"За импийчмънт (на президента Румен Радев, б.р.) е абсурдно да се говори. Както е и абсурдно този човек, който има цялото доверие на обществото за обединител, да говори като партиен лидер и да не харесва до този момент нищо, което се е случило в България освен служебните правителства", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

Повод за изказването на герберския водач са репликите, които претендентът за председател на ДПС Делян Пеевски и държавният глава Румен Радев си размениха. Преди няколко дни Пеевски заговори за институционален чадър над президентството, за прикриване на злоупотреба с власт, корупционни практики, както и за режисирана медийна истерия, издаваща страх от нова партия. Президентът на свой ред отговори, че няма да допусне подходът за ''опитомяването на лидерите на ПП-ДБ'' да се прехвърли към президентската институция и заговори за нуждата от политическа алтернатива, с което се възобнивиха слуховете за създаване на нова партия. Борисов допусна, че Пеевски спори с Радев в качеството му на партиен лидер, а твърденията за партия с участието на президента определи като ''противокоснтитуционна и политически некоректна''. "Защото когато се изказваш като последна инстанция, а в същото време има политически проекти зад теб, това не трябва да се смята за президентската дума, а на партиен лидер", заяви герберският лидер. И обобщи, че няма да коментира ''война между партийни лидери''.

Борисов коментира и изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, че Радев е получил и е отказал покана да стане част от т.нар. ''сглобка''. Йотова обаче не конкретизира кой е дал предложението. Пред журналисти Борисов изтъкна, че офертата не е дошла от него. И атакува останала част от слобката: "Когато Кирил и Асен разпространяват плакат с него (президента, б.р.), трудно е да се скрие подкрепата им за президента, както и неговата подкрепа към тях", заяви той. И допълни, че политическите лидери използват ситуацията за свои цели, а неговите били "най-чисти". ''Получава се парадоксът в момента аз да съм единственият, който да брани специалните служби в България'', заяви Борисов. Според него в рамките на три години Радев еднолично или заедно с ПП-ДБ е назначил ръководители и зам.-ръководители на всички служби, включително и в МВР. 

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пък заяви в края на пленарния ден, че е изпратил до прокуратурата запитвания във връзка с твърденията му за корупционни практики в екипа на президента Радев. Засега обаче той не е получил призовка да даде обяснения. 

На журналистически въпрос дали ДПС са канили Радев да влезе в ''сглобката'' Пеевски заяви, че Движението не участва в изпълнителната влат и няма да участва и в бъдеще. 

По повод информацията на ''Нова телевизия'', че през декември миналата година е била регистрирана търговска марка с името ''Движение Трети март'', Пеевски заяви, че ако ''Трети март'' е проруска, Движението няма да работи с нея''. Документите в патентното ведомство са били подадени от Весела Лечева, която беше член на БСП. Тя беше министър в две от служебните правителства, съставени от президента Румен Радев. По непотвърдена информация именно ''Трети март'' е ''политическата алтарнатива'', за която говори Радев. "Не съм видял досега да има партия. Като се създаде "Трети март", гледам, че я създават, ако има разговори, ще видим каква ще бъде тази партия, ако е проруска, както очакваме, никога няма да работим с нея", каза Пеевски. И изтъкна, че по-евроатлантическа партия от ДПС в този парламент няма.

И съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отрече да е предлагал на Радев място в сглобката.  Според него става въпрос за изказвания ''от сутрин до вечер по завъртяни теми, в които няма нищо реално''. И допълни, че явно това е начин да се замъглява общественото мнение. 

 

    Последвайте ни и в google news бутон

    Още по темата