Медия без
политическа реклама

"Сорос-донос", "жената на Копейката" и семейните въпроси скараха депутатите

Народните представители за пореден път доказаха, че не им липсва въображение за обиди

Депутатите се оказаха добри в едно - измислянето на нови обиди.
БГНЕС
Депутатите се оказаха добри в едно - измислянето на нови обиди.

Да се създаде ли комисия, която да се занимава с политиките за семейството, стана повод за размяна на обиди в парламента. По време на обсъждането на правилника за работата на НС стана ясно, че от ПП-ДБ искат досегашната комисия за децата, младежта и спорта да се раздели на спортна комисия и комисия по въпросите на децата, младежта и семейството. Основни противници бяха депутатите от "Възраждане", според които ПП-ДБ целят с тази комисия да прокарат "джендър идеологията". В крайна сметка предложението на ПП-ДБ не бе прието, а депутатите с нищо не показаха, че са сменили тона, познат ни от предходните народни събрания. Опитите на водещия заседанието Росен Желязков да спре размяната на вулгаризми останаха без резултат.

От ПП-ДБ се обединиха около тезата, че семейните политики се раздробяват между комисията по труда, социалната и демографската политика, комисията за спорта, децата и младежда и накрая решението им се търси в комисията по здравеопазване. Това отприщи яростта на "Възраждане", според които "грантоядни НПО-та" имат за цел наред с политиките за семейството да прокарат чужди на българите идеологии. ИТН пък обвиниха, че раздуването на броя на комисиите се прави заради "математически сметки" определени депутати да заемат председателските места. 

На трибуната излезе и бившият депутат от БСП и настоящ кадър на ПП-ДБ Явор Божанков. Оказа се, че водещият заседанието Росен Желязков не му е дал думата за изказване, но в крайна сметка му "позволи да довърши този прецедент". А Божанков директно атакува съпругата на Костадинов, която "усвоява пари от западни НПО-та". Съвсем очаквано лидерът на "Възраждане" скочи обиден и заяви, че трибуната не е за "сбъркани хора с нетрадиционна ориентация", като обясни, че има предвид прехвърлянето на Божанков от БСП в ПП-ДБ.

Добрият тон отстъпи място на обиди между "Възраждане" и представители на "Демократична България". "Вие разчитате на това, че ние се държим цивилизовано и уважително. Имайте предвид, че имаме богато въображение", изтъкна Манол Пейков от ПП-ДБ по повод това, че хората на Костадинов открай време наричат ДБ "Доносническа България" и коалиция "Сорос-Донос". И наистина народните представители доказаха, че не им липсва въображение да измислят обиди. Заради това Костадин Костадинов и Манол Пейков получиха наказание "забележка", след което Росен Желязков даде десетминутна почивка.

По време на спора от ДПС използваха случая да поискат да се премахне комисията по конституционни въпроси. "Възраждане" ги подкрепиха, като заявиха, че в миналия парламент тази комисия не е свършила никаква работа. Според Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС пък комисията е необходима, тъй като герберите имат намерения да правят конституционни промени. Йордан Цонев от ДПС заяви, че ако има законпроект за конституционни промени, то тогава може да се създаде временна комисия. В крайна сметка депутатите гласуваха постоянната комисия по конституционни въпроси да остане.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата