Медия без
политическа реклама

София тегли заем за ремонт на тротоари

През следващите 2-3 г. трябва да се поправят 690 000 кв.м. във всички квартали, обеща кметът Фандъкова

19 Апр. 2022
Илияна Кирилова

На 13-тата година от управлението си кметът на София Йорданка Фандъкова обяви старт на специална програма за ремонт на тротоари във всички райони на града. Столична община ще изтегли инвестиционен заем, за да ремонтира 690 000 кв. м. тротоари в следващите 2-3 г., съобщи тя. 50 млн. евро от парите по новата програма ще дойдат чрез инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка. Останалите 10 млн. евро ще бъдат осигурени от общинския бюджет. „Целта е предвижването пеша в града да бъде по-удобно, комфортно и сигурно", обясни Фандъкова. Тя напомни, че всяка година се ремонтират 60 000 кв. м тротоари, но коментира, че тъй като дейностите са "на парче“, общата картина трудно се променя.

Кметът уточни, че 20% от средствата по новата програма ще се предоставят на районните кметове, като разпределението ще става по специална формула. На тях тя постави задача да изготвят собствени програми за ремонт на тротоари, които да обсъдят с гражданите и да ги подадат за финансиране до общината. Останалите 80% от средствата по програмата ще се управляват от централната администрация, но обектите също ще се избират заедно с местните кметове.

Освен нови настилки, новата програма ще включва още няколко основни дейности: понижения на тротоарите, така че да са достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването, тактилни ивици за хора с увредено зрение, при необходимост – нови бордюри, парапети и антипаркинг колчета, където е необходимо, за да не се качват автомобили по новите настилки. Друг акцент ще е ремонт на изкуствените неравности и засаждане на нови дървета.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата