Quantcast

Медия без
политическа реклама

София скоро може да се сдобие с химн

Политическите групи в Столичния общински съвет обсъждат да се обяви конкурс за написването му

14 Юни 2022
Илияна Кирилова

София може да се сдобие със свой химн. Политическите сили в Столичния общински съвет обсъждат дали да обявят конкурс за неговото написване, стана ясно по време на заседанието на комисията по култура, наука и културно многообразие. Предложението е на общинския съветник от ВМРО Димитър Антов и на него не се противопоставя нито една друга формация. Зам.председателят на комисията Борислав Бориславов от коалицията ГЕРБ-СДС коментира, че ако СОС вземе решение да бъде написан химн на града, това задължително трябва да се случи с конкурс и след решаващата дума на софиянци. „Трябва да има допитване с няколко варианта за химн, за да може символът на столицата да бъде харесан и одобрен от жителите му. Добре е, ако се прави такова предложение, да се предложи и цялата процедура по одобряването му“, каза Бориславов.

„Изцяло подкрепям г-н Бориславов. Би трябвало да има комисия, съставена на базата на внесен доклад и на ресорната общинска наредба. Комисията трябва да е от специалисти, общинските съветници не са в състояние да оценяват едно или друго предложение нито като текст, нито като качество на музиката“, допълни актьорът Веселин Калановски, който е представител на „Демократична България“.

„Ако си направите труда да проверите колко песни има за София, за жалост ще видите, че има не повече от 25-30 песни. На фона на десетки и стотици, писани за други градове. Ако се прави такова нещо, това не трябва да е решение на нашата комисия, а на софиянци - дали чрез анкета или по друг начин“, допълни общинският съветник от БСП Калоян Паргов.

„Разбирам, че се обединяваме около това, че ако София има нужда да има химн, то трябва да бъде изготвен съответният общински доклад. Ако има желание за неговото изготвяне, нека бъде предоставен на вниманието на СОС“, обобщи шефът на комисията Малина Едрева от ГЕРБ.

През есента на 2019 г. поетът Ангел Симеонов представи свое предложение за тържествена песен, посветена на столицата – „София, моя съдба!”. Автор на музиката е композиторът проф. Георги Костов. Аранжиментът е на Димитър Гетов, а изпълнението – на Васил Петров, съвместно със смесен и детски хор. Създателите на песента изразиха надежда тя да бъде одобрена от новия по това време общински съвет на столицата, в която през октомври същата година предстояха местни избори

Още по темата