Медия без
политическа реклама

София ще въвежда по-бързо мерки срещу мръсния въздух

И следващата зима обаче най-често ще слушаме призиви да слезем от колите и да не палим печки

След първия ден с превишение на фините прахови частици от общината ще призовават столичани да ползват градски транспорт.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
След първия ден с превишение на фините прахови частици от общината ще призовават столичани да ползват градски транспорт.

Столичната община най-сетне си даде сметка, че програмата й с мерки срещу замърсяването на въздуха си стои само на хартия, и предприе промени, които да я направят по-ефикасна. Комисията по опазване на околната среда към Столичния общински съвет гласува вчера "нов механизъм за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване движението на МПС в случай на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух". Предстои промените да се приемат в четвъртък на последното заседание на СОС преди ваканцията.

По предложение на зам.-кмета по екологията Йоана Христова за привеждането на мерките в действие вече ще е достатъчно и един ден да има превишение или прогноза за превишение на нормата за фини прахови частици. Сега мерките се активират при прогноза или при регистрирано превишение в рамките на два последователни дни, което изключително рядко се случва според официалната система за мониторинг. Така зелен билет например е имало само два пъти, въпреки че дните с опасно мръсен въздух са много повече. До спиране на автомобили никога не се е стигало, а често мерките се изчерпват с безсмислени призиви хората да слязат от колите и да не палят печки.

С изключение на по-бързото им задействане, мерките остават без промяна, т.е. реални ограничения за трафика няма да има. При покачване на ФПЧ над 50 микрограма на куб.м на среднодневна база отново ще слушаме призивите за колите и печките и обещания за машинно миене и метене на улиците, ако условията са подходящи. При покачване на ФПЧ над 100 микрограма на куб.м към тези мерки ще се прибавят "извънредни проверки" на КАТ за замърсяващи МПС-та и на Столичния инспекторат и РИОСВ за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в автосервизите и пунктовете за вторични суровини. При още по-голямо замърсяване общината ще позволява на водачите на влизащите в града автомобили да паркират по входните булеварди и улици с цел след това те да се качат на градския транспорт. При достигане на ФПЧ над 200 микрограма на куб.м идва ред на прословутия зелен билет, който позволява ползване на целия градски транспорт на цена от 1 лв.

На комисията се видя провалът и на по-дългосрочните мерки на София за въздуха. До момента пилотният проект за монтиране на филтри на комините, за който се говори от години, е с резултат 30 монтирани филтъра. Желанието на общината е да осигури филтри на още 150 домакинства до края на 2019 г., като те приоритетно ще отидат за жилища в жк "Красна поляна", съобщи директорът на "Климат, енергия и въздух" в общината Теодора Полимерова. През следващата година ще бъдат монтирани още 850 филтъра, а до края на 2023 г. те ще достигнат общо 2000, обеща Полимерова.

От общината признаха, че кампанията за безплатна подмяна на печки на твърдо гориво с по-щадящи природата системи не е преминала според очакванията. Едва 5875 семейства от София са заявили готовност да сменят печките си на дърва или въглища със системи на пелети, с газови инсталации, климатици или да сключат договор с "Топлофикация". В същото време в момента Столичната община участва в две европейски програми, осигурили финансиране за подмяната на отоплителните уреди на 20 000 домакинства в столицата, където около 55 000 жилища се топлят с твърдо гориво. От "Московска" 33 поясниха, че районните кметства продължават да приемат заявления за смяна, въпреки че срокът изтече в средата на юни. През есента ще бъде проведена допълнителна информационна кампания по райони, която ще запознава столичани с предимствата от екологичното отопление.

ПРОЕКТ

Най-много са получените искания за смяна на старите печки в "Кремиковци" - 1803 бр., "Нови Искър" - 886, "Панчарево" - 735 и др. Повече от половината кандидатствали домакинства не се отказват от твърдото гориво, а просто искат да преминат на пелети. Една четвърт са готови да приемат климатик, около 500 домакинства са пожелали отопление на газ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата