Медия без
политическа реклама

София ще бори тапата при тунела към "Люлин" със зелена вълна

С новата организация на движението шофьорите от района трябва да стигат до центъра за 10 минути, обещават от Столична община

20 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Три месеца след старта на ремонта на тунела към ж.к. "Люлин", довел до масови задръствания и проблеми с придвижването, Столична община се замисли за въвеждане на промени в организацията на движение в района. Целта е жителите на жилищния комплекс да стигат по-бързо до центъра на София. По инициатива на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев е изготвен план и проект за обособяване на алтернативно приоритетно трасе за движение, чрез което да се намали негативния ефект от затварянията, съобщават от Столичния общински съвет.

„Създаваме обходно трасе, което въвеждаме за времето на ремонта и започва от кръстовището на бул. „Царица Йоанна“ и бул. „Петър Дертлиев“, чрез ляв завой по бул. „Петър Дертлиев“, посока бул. „Сливница“. Той продължава през кръстовището на „Орион“ и към бул. „Сливница“, посока центъра, до ул. „Опълченска“. По цялата дължина на трасето въвеждаме зелена вълна на светофарните уредби. По този начин хората ще стигат по-бързо по трасето, като максималното планирано време за пътуване е до 10 минути. Наред с това обособяваме и нова трета лента на бул. „Сливница“ в участъка от ул. „Русе“ до бул. „Константин Величков“. С тези няколко мерки се надяваме драстично да улесним придвижването в града“, коментира Георгиев.

Въпросното трасе ще започва от „входящата точка“ към тунел „Люлин“, а именно кръстовището на бул.“Царица Йоанна“ и бул.“Д-р Петър Дертлиев“, като същото продължава по бул.“Д-р Петър Дертлиев“ и през бул.“Сливница“. С цел подобряване на движението в рамките на трасето ще бъдат реализирани следните изменения:

Промяна в организацията на движение на кръстовището на бул.“Царица Йоанна“ и бул.“Д-р Петър Дертлиев“, като се обособят 2бр. ленти за ляв завой от бул.“Царица Йоанна“ към бул.“Д -р Петър Дертлиев“ в посока център.

- Промяна в режима на работа на светофарната уредба на кръстовището на бул.“Царица Йоанна“ и бул.“Д-р Петър Дертлиев“.

- Промяна в работата на светофарната уредба на бул.“Сливница“ и ул.“Адам Мицкевич“;

- Осигуряване на зелена вълна по бул.“Сливница“ в участъка от бул.“Д-р Петър Дертлиев“ до бул.“Мария Луиза“;

- Обособяване на 3 бр. ленти за движение по бул.“Сливница“ в посока център в участъка от ул.“Русе“ до кръстовището с бул.“Константин Величков“ – по този начин ще се увеличи с 20% пропускателната способност на кръстовището на бул.“Сливница“ и бул.“К.Величков“ в посока център.

Още по темата