Quantcast

Медия без
политическа реклама

София разви търпимост към септичните ями и не бърза да ги махне

Част от опозицията поиска оставката на зам. кмета по инвестициите заради проблемите с ВиК-инфраструктурата

17 Дек. 2020
Ирина Савина

Столична община ще се опита да хване последния влак за получаване на финансиране за прокарване на канализация в част от районите, в които няма такава. София обаче ще поиска 140 млн. лв. от оперативна програма „Околна среда“ в периода 2014-2020 г. при положение, че консултантите й са изработили проекти на стойност 1,3 млрд. лв. Те обхващат трите агломерации с над 10 000 жители в Столична община – София-град, Банкя и Нови Искър. За изработването на тези проекти София е платила над 5,2 млн. лв. Самият кмет Йорданка Фандъкова написа през октомври 2019 г. във "Фейсбук", че столицата е защитила финансиране на стойност 400 млн. лв. за инвестиции във ВиК-сектора в периода до 2020 г.

Днес обаче с гласовете на управляващите коалиции - ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", Столичният общински съвет прие предложение на зам.кмета по инвестициите Ирина Савина градът да поиска едва около 1/3 от тази сума. С парите се очаква да започне подготовката за изграждане на ВиК инфраструктура в зоната Симеоново-Драгалевци, в кварталите „Бенковски“, „Кръстова вада“, както и в районите "Обеля", "Банкя" и "Нови Искър". 

Преди вота от опозиционната коалация "Демократична България" поискаха оставката на зам.кмета по инвестициите Савина заради неизпълнените обещания във ВиК сектора. Към искането Фандъкова да отстрани Савина от длъжността се присъедини и Борис Бонев от "Спаси София". "В ХХI век, след повече от 15 години управление на ГЕРБ в Столична община, близо 30% от гражданите на европейската столица София, нямат работеща и законна канализация. Канализация липсва в почти всички столични квартали извън Околовръстния път, с изключение на Банкя. Все още не са влезли в ХХI в. части на столицата като "Овча Купел", "Манастирски ливади – изток", "Кръстова вада", "Модерно предградие", "Горубляне", "Враждебна", "Христо Ботев", "Факултета", "Бенковски", "Малашевци". За сравнение: Бургас е сключил договор за 459 милиона. Варна - 138 милиона, Пловдив - 137 милиона, Сливен - 131 милиона, Русе - 131 милиона, Стара Загора - 121 милиона, Перник - 100 милиона", коментира Методи Лалов от "Демократична България".

Управляващите отговориха, че консултантът на ЕК - експертите от "Джаспърс", са виновни затова, че София няма да усвои всички заложени средства. Причината е, че в хода на преговорите те променили условията за кандидатстване за инвестиции във ВиК-инфраструктура по "Околна среда". Първоначално се допускала възможност общината да подаде документи за изграждането на смесена канализация, в която и дъждовните, и отпадните води се изливат в една тръба. През януари обаче "Джаспърс" информирали София, че препоръчват изграждането само на разделна канализация, каквото ще бъде и новото законодателство на ЕС. "Инженерите от "Джаспърс" ни обясниха, че оттук-нататък канализацията ще е само разделна и че това е скорошно решение. Може би откакто г-ца Грета Тунберг преплува Атлантическия океан. Правим абсолютно максималното, което е възможно" , коментира шефът на инфраструктурната комисия Прошко Прошков от коалицията ГЕРБ-СДС.

Тома Белев от "Демократична България" възрази, че управляващите са проспали времето до 2016 г. и едва тогава са започнали да правят ВиК-проекти. "Джаспърс не намаляват финансирането заради бъдещото законодателство. Те много добре разбират, че не може да се режат средства заради нещо, които още не е прието. Това би паднало в съда. Средствата се намаляват, защото "Джаспърс" нямат доверие, че всичко това ще може да се изпълни. Напълно разбираемо, след като за 7 г. сме усвоили едва 5 млн. за проектиране", коментира Белев.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?