Quantcast

Медия без
политическа реклама

София пусна нови указания за отсъствията от градините при грипа

28 Яну. 2020ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова

След сигнал на "Сега" Столична община обеща да изпрати нови инструкции на детските градини и ясли в София за реда, по който ще се извиняват отсъствията на децата по време на грипната епидемия. Много деца в детските градини, които имат по-големи братя и сестри ученици, в момента са спрени от градина и трупат отсъствия, защото градините и яслите не излязоха в грипна епидемия. Неофициално в такива случаи градините извиняват по служебен път подобни отсъствия, но Столична община излезе с изрично тълкуване, че неприсъствието на децата може да се извинява само по два начина - с бележка от родителите или с медицинска бележка.

В конкретния случай това може сериозно да ощети децата от подготвителните групи с по-големи братя и сестри, защото по наредба те имат право да отсъстват по семейни причини максимум 10 дни в годината. Подготвителни се водят трета и четвърта група в градините. Грипната ваканция, обявена в София, е за 7 учебни дни и подаването на заявление за извинение на тези отсъствия би изконсумирало почти целия позволен период. Ограничение има и за първа и втора група, както и за яслите - 30 дни. Родителите с две деца училищна и предучилищна възраст масово са последвали съвета на РЗИ-София да не пускат децата си на градина в този период въпреки че за детските заведения обявената грипна ваканция не важи.

За да не се стигне до подобно ощетяване, Столична община ще инструктира допълнително директорите на градини натрупаните по време на грипната епидемия отсъствия по семейни причини да бъдат изключени от статистиката за общия брой позволени отъствия за годината, обясниха от кметството. Такава практика официално съществува за периодите, в които по-големите ученици са в редовна ваканция.

 

Още по темата