Медия без
политическа реклама

София пак обсъжда дали ул. "Шишман" да стане пешеходна

Въпросът се повдига в навечерието на предстоящия ѝ ремонт заедно с ул. "6-ти септември"

Преди време Столична община показа как би трябвало да изглежда ул. "Цар Иван Шишман" след ремонта.
Преди време Столична община показа как би трябвало да изглежда ул. "Цар Иван Шишман" след ремонта.

В Столичния общински съвет отново се повдига темата дали централната софийска улица „Цар Иван Шишман“ да стане изцяло пешеходна зона след предстоящия неин ремонт през 2022 г. Общинският съветник арх. Борислав Игнатов от групата на „Демократична България“ съобщи на заседанието на градоустройствената комисия, че хора от района на „Шишман“ са изразили готовност да се съгласят да се забрани изцяло движението на автомобили по улицата срещу ангажимент общината да не поставя платформи или т.нар. декинги по тротоарите й, на които собствениците на заведения на „Шишман“ да изкарват маси и столове. Според проекта, който Столична община се готви да реализира, след ремонта движението по „Шишман“ се предвижда да стане споделено, като максималната скорост на МПС-а се предвижда да бъде свалена до 20 км. в час. Това ще стане чрез изграждането на повдигнати кръстовища по нея и пресичащите я улици. 

„Живеещите на „Шишман“ дори са готови да се откажат от паркоместата за техните коли по улицата, ако в замяна не се правят тези платформи за заведенията. Проблемът е, че те представляват една постоянна преграда и пречка. И второ, хората се притесняват от много шум в бъдеще. Мисля, че по темата е добре да се чуят отново мнения, тъй като знаете, че проектът за ремонт на „Шишман“, който Столична община се готви да изпълнява, е приет преди Covid-19. Лично аз съм за изцяло пешеходните улици“, коментира арх Игнатов. Всъщност решението за преустройството на улицата и на цялата т.нар. Зона 2 на столичния център бе взето преди около 8 г.

Идеята за превръщането на "Шишман" в пешеходна зона бе подкрепена от представителя на „Спаси София“ Борис Бонев. „В момента се реализира морално остаряло решение, взето през 2014 г. Припомням, че още в доклада на арх. Ян Геел „Град за хората“ преди 5 г. бе предложено „Шишман“ да е изцяло пешеходен. Преброяване тогава показа, че средно през улицата преминават по 7 440 души на ден и едва 2 500 автомобила. Преброяване на „Спаси София“ през февруари 2020 г. даде да се разбере, че за 3 г. броят на пешеходците е достигнал средно до 8 000 души на ден, а колите са намалели до 1134 бр. Пешеходците са 8 пъти повече от автомобилистите, но площта, която последните заемат, е 75 на сто. По всякаква логика това е несправедливо“, обобщи Бонев.

Главният архитект на София Здравко Здравков също заяви, че е за това ул. „Цар Иван Шишман“ да стане изцяло пешеходна, но от думите му не стана ясно дали това ще се случи след задаващия се ремонт. „Предлагам да разграничим двете теми. Бъдещият ремонт ще позволи пълноценното пешеходно движение, защото след това тротоарите ще са надигнати само с 4 см. над уличното платно. Не мисля, че проектът е лош, трябват усилия той да бъде завършен в кратък хоризонт. Що се отнася до декингите, винаги става въпрос за някакъв пазарлък: нека декингът не е пред мен, защото ще ми се шуми, казват хората. Бизнесът пък пита: защо да няма декинг, след като единият тротоар е 2 м., а другият е 1,5 м. Според мен тези места трябва да се ползат от бизнеса срещу доста висока такса. В други градове на Европа паркоместата се продават. Защо не се направи същото и в София? Но не 2 лв/ч., а по цена, която СОС определи. Много е трудно да намерим баланса относно тези декинги, въпросът е отворен. Дали „Шишман“ да е изцяло пешеходна улица също е въпрос, чийто отговор трябва да се вземе с участието на живущите по нея. Лично мое убеждение е, че след завършването на ремонта улицата трябва да стане пешеходна“, завърши Здравков.

Както „Сега“ писа, през 2021 г. живеещи в района на „Шишман“ организираха подписка срещу поставянето на маси и столове пред заведенията по улицата. „Живущите на ул. Цар Иван Шишман“ и в карето между улиците „Граф Игнатиев“, „Георги С. Раковски“, бул. Цар Освободител“ и „Васил Левски“ се обявяваме категорично против поставяне на маси и столове на паркоместата пред заведенията за обществено хранене (барове, сладкарници, ресторанти), както и ограждането на тези места с кашпи, колчета или по друг начин по протежение на ул. „Цар Иван Шишман“ или съседните улици. Промяната от паркоместа в места за ползване от заведенията с маси и столове би било начало на комерсиализация на улицата, аналогична на бул. „Витоша“, който от невинно рекламирана пешеходна зона деградира до градски кошмар. Места на улицата, принадлежни към заведения, са в интерес само на няколко заведения, засега“, пишеше в аргументите.

Отново както „Сега“ писа, преди дни Столична община избра строителна фирма, която да ремонтира „Шишман“ и още една съседна централна улица – „6-ти септември“. Дейностите ще бъдат извършени от „Парсек Груп“ ЕООД, чиято оферта е на стойност 5,348 млн. лв. без ДДС. Прогнозната стойност на строителните работи от страна на общината бе за 5 430 883 лв. без ДДС. Съгласно заданието строителството по двете улици не трябва да продължи повече от 220 дни от датата на започването на ремонта. Въпросната зона от центъра на София е в период на реконструкция от близо четири години. Към нея се числи и злополучният ремонт на ул. "Граф Игнатиев", който стартира през май 2018 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?