Quantcast

Медия без
политическа реклама

София окончателно отказа площад „Ал. Невски“ да е пешеходен

Причината е, че шофьорите няма да могат да правят ляв завой при Народното събрание

14 Март 2022
Илияна Кирилова

Площадът около храм-паметника „Александър Невски“ няма да бъде обявен за пешеходна зона, реши днес окончанелно транспортната комисия в Столичния общински съвет. Тя бе водеща по това предложение и след нейния вот то изобщо няма да стигне до обсъждане и гласуване на сесия на софийския парламент. Решението беше взето с гласовете на управляващото мнозинство в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“. Искането за обявяването на площада за пешеходен беше направено в началото на годината от независимия общински съветник Борис Бонев от гражданската организация „Спаси София“. Освен да се забрани на автомобилите да въртят около символа на София, той предлагаше още и те да не могат да паркират в пространството около храм-паметника, както и по части от прилежащите улици “Оборище”, “Дунав”, “11-ти Август” “Шипка” и “15-ти Ноември”. Днес това искане бе подкрепено от групата на „Демократична България“ и от представителя на БСП Калоян Паргов. Техните гласове обаче не стигнаха.

Като основен мотив да гласуват с "не" и "въздържал се" противниците на доклада посочиха, че ако зоната около стане пешеходна, водачите на МПС няма да могат да правят ляв завой от бул. „Цар Освободител“ към „Александър Невски“, което ще доведе до транспортен хаос. Срещу това възразиха вносителят на доклада и експертите от общинските групи, които подкрепиха предложението на Бонев. „В участъка между Ларгото и Софийския университет от южна посока улиците, които трябва да използват задължително бул. „Цар Освободител“ за десен завой, за да продължат своя път на север, са „Леге“, „Дякон Игнатий“, „Георги Бенковски“ и „6-ти септември“. Водачите по тези улици ще трябва да минат задължително по „Г.С. Раковски“ и после по „Врабча“ или по бул. „Дондуков“, за да стигнат там, закъдето са тръгнали. Смятам, че тези 4 улици не генерират толкова голям трафик, който да влоши драматично движението в района“, коментира експертът към транспортната комисия Виктор Чаушев, който е представител на „Демократична България“.

„Г-н Чаушев неправилно се опитва да ни убеди, че само пътуващите по тези пресечки ще бъдат затруднени да направят ляв завой. Основният трафик, който върви по направлението запад-изток, е по бул. „Цар Освободител. За колите по това направление единствената възможност за ляв завой е при Народното събрание, което г-н Бонев сега се опитва да затвори. Следващата възможност е чак на „Цариградско шосе“ при отклонението за „Ситняково". Вид ретроградност е да се опитваш да направиш селски мегдан от едно основно кръстовище, което спомага за облекчаване на трафика“, коментира Борислав Бориславов от коалицията ГЕРБ-СДС.

„Много ме съмнява, че със същата убеденост г-н Бориславов би твърдял, че пешеходните площади в Мадрид, Париж, Лондон и т.н. са селски мегдани. Именно дефиницията на лош град за живеене са градовете, в които всичко е подчинено на удобството на автомобилите“, отговори Бонев.

Отхвърленото искане на Борис Бонев означава, че засега няма да бъде закрит и т.нар. депутатски паркинг срещу служебния вход на Народното събрание. През януари шефът на действащия парламент Никола Минчев декларира, че ако районът около храм-паметника бъде обявен за пешеходна зона, Народното събрание ще се откаже от местата за паркиране на депутите зад сградата си. Както „Сега“ вече писа, преди това и 47-о Народно събрание, на което Минчев е председател, не показа желание да изпълни решението на Столичния общински съвет от лятото на 2020 г. Според него депутатите трябва да освободят двата паркинга, които от години ползват - между парламента и храм-паметника „Свети Александър Невски“ и в пространството между Националната художествена галерия и бившия Партиен дом (което вече се казва площад "Желю Желев"). В резултат от това решение предишният 46-и парламент и Столична община прекратиха договора си за използването на двете общински зони, който бе в сила от 2007 г. Макар и без договор с общината, народните представители продължават да паркират непосредствено до работните си места по силата на параграф от допълнителните разпоредби на правилника за дейността на НС. Според него "около сградите на Народното събрание се обозначават зона за сигурност съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите и зона за охрана след съгласуване с МВР под разпореждането на председателя на Народното събрание". 

 

Статистика

Шефът на дирекия „Управление и анализ на трафика“ в Столична община Димитър Петров съобщи, че през кръстовището пред Ректората дневно минават между 30 000 и 35 000 превозни средства и че в пиковите часове натоварването е между 2 000 и 3 000 автомобила. През кръстовището на бул. „Цар Освободител“ с ул. „Г.С. Раковски“ пък сутрин и вечер минават между 1 000 и 1  500 МПС. По „Оборище“ към бул. „Васил Левски“ пък сутрин и вечер трафикът е от 500 до 700 коли. „Вътре в самата зона не са правени нарочни преброявания към момента“, поясни Петров.   

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?