facebook
twitter

България

София не е ограничила скоростта на е-тротинетките под наем

Столичната община не коментира защо разреши транспортна услуга, която не е регламентирана в закона
545
Илияна Кирилова
Преди месец Фандъкова насърчи столичани да използват електрическите тротинетки, пуснати от частна фирма.

Твърдението на Столичната община, че в паркове и градинки е ограничена скоростта до 7.5 км/ч на електрическите тротинетки на частната фирма, която ги отдава под наем и с която общината има договор, е на път да се окаже фалшива новина. Ограничението трябваше да бъде въведено заради сигурността на софиянци. Всъщност набиращите все по-голяма популярност превозни средства продължават да се движат в пешеходни зони със значително по-висока скорост от тази на минувачите, до която общината се закани да я свали.

За е-скутерите няма лимит нито в градинката на НДК, нито в пешеходната зона на бул. „Витоша“, нито пред Народния театър „Иван Вазов“, в които от "Московска" 33 обещаха рестрикции, видя „Сега“. В края на август координаторът на общинския проект „Зелена София“ Елица Панайотова заяви, че тротинетките вече се движат с до 7,5 км/ч, а не с до 25 км/ч на места с много минувачи. Вчера общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков потвърди пред БНТ, че ограничението вече е в сила. Преди дни Панайотова поясни още, че то се контролира от софтуера на возилата и че в апликацията към тях София е маркирана по зони, като в пешеходните тротинетките са програмирани сами да забавят темпото. Тя призна, че Столичната община е в състояние да наложи ограничения само на скутерите на частната фирма, но не и на личните. Следващите дни показаха, че тя не е направила дори това.

Столичната община продължава да не отговаря на въпроса защо разреши да се печели от транспортна услуга, която още не е в обхвата на Закона за движение по пътищата. Представителите й продължават да дават уклончиви отговори и кога ще е готов правилникът за използването на тротинетките. Въпреки че кметът Йорданка Фандъкова използва старта на частния проект преди месец като предизборен пиар, в понеделник съпартиецът й Зафир Зарков отказа да признае, че общината носи вина за хаоса с електрическите тротинетки. Той избегна отговор на въпроса не е ли избързала Столичната община с пускането на споделената услуга и дали полицията има право да налага санкции в момента. Зарков призна, че е нормално налаганите от КАТ глоби да се обжалват, и допусна, че е възможно съдът да започне да ги отменя. Зам.-шефът на транспортната комисия в СОС за пореден път повтори тезата, че по проблема с тротинетките се работи активно и че "надеждата е правилата да са готови до месец-два".

Същевременно първите глоби за каране на тротинетки вече са факт, съобщи Би Ти Ви. Очаквано, те не са наложени на ползватели на услугата на частната фирма за споделени пътувания, а са за собственици на лични е-скутери. В района на кръговото на Телевизионната кула в София полицаи са издали акт на Пол Найденов за нарушение на Закона за движение по пътищата. В него е написано, че е нарушен текст от закона, според който по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер. Санкционираният мъж уточнява, че се е опитал да регистрира тротинетката си в КАТ, но му поискали договор за покупко-продажба. „После видяха мощността на тротинетката и ми казаха, че тя не подлежи на регистриране”, обясни Найденов. Той заяви, че ще обжалва акта, защото има дупка в закона.

 

НА ДВЕ ГУМИ

Според Елица Панайотова от „Зелена София“ в бъдещите законови промени най-вероятно скутерите ще бъдат приравнени с велосипедите и за тях ще важат правилата, които важат и за колелетата. Според нея обаче е-тротинетките не са незаконни и в момента. Общината е подписала меморандум с три компании с идеята, доколкото е възможно, да регулира важни за безопасността на всички елементи от придвижването. Това е опит да се въведе някакъв ред, преди законите да се променят”, мотивира се тя. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът задължи София да освети проекта за горене на боклука

18.11.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

129
Седем архитектурни бюра искат да реконструират пл. "Света Неделя"

15.11.2019

461 5
Скараните ВМРО и „Атака“ ще имат обща група в СОС

Коментари

Самуил Петков

Че ако се движат по-бавно никой няма да ги ползва..

Нали това е идеята - да се стигне бързо от едно място на друго в центъра.. където е претъпкано и не става по друг начин ..

н16
снимка на н16

А кой и къде ги произвежда, тия возила?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×