Quantcast

Медия без
политическа реклама

София маха посредника при плащане за синя и зелена зона

Това обаче няма да доведе до промяна в цената, която плащат гражданите

06 Авг. 2019ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
Илияна Кирилова
 До края на годината ЦГМ ще пусне дигитален талон за паркиране през мобилни приложения.

Столичната община се готви най-после да премахне посредника в събирането на приходи от есемеси за паркиране в синя и зелена зона в центъра на града. Центърът за градска мобилност (ЦГМ) придобива системата за обработване на съобщенията за паркирал автомобил, в резултат на което разходите му ще намалеят, съобщиха от общинското дружество. Решението за това бе взето на последната сесия на Столичния общински съвет през юли. Досега същата дейност минаваше през фирма, която посредничеше между дружеството и мобилните оператори. Договорът с нея бе сключен през 2015 г. и изтича през септември.

От ЦГМ уточняват пред "Дневник", че промяна в заплащането за клиентите няма да има - нито в тарифата, нито в таксата за есемес. Според общински съветници за тази дейност ежегодно от бюджета на София се губят около 650 000 лв. заради посредника. ЦГМ вече обяви процедура за възлагане на обществена поръчка за договаряне с мобилните оператори по реда на Закона за обществените поръчки. Договорите ще са за срок от пет години, а общата прогнозна стойност на поръчката е 7.9 млн. лв. за целия период, което прави ежегодните разходи даже по-високи от досегашните.

Предложение за въвеждане на възможност за заплащане на синя и зелена зона с мобилно приложение имаше и преди 2 г., но тогава ГЕРБ го отхвърлиха. Сега, около месец преди изтичането на договора с посредника, се прие друго решение, вече предложено от управляващите. До края на годината ЦГМ ще пусне т.нар. дигитален талон за паркиране през мобилни приложения. Той ще даде на водачите по-голям избор при заплащане на престоя при паркиране в зоните, а не само чрез хартия, на паркомат или с есемес.

Още по темата