facebook
twitter

България

Скандалът с Шабленското езеро се запъти към Еврокомисията

541
Езерото в момента не се излива в морето поради изравнени нива.

Източването на Шабленското езеро стана повод за пореден път да избухне люто напрежение между еколози и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Възможно е да има и международни последици. Вчера организацията “За да остане природа в България” поиска оставката на Димов, а екологът Тома Белев заяви, че ще сезира Еврокомисията по случая.

Районът е част от европейската екологична мрежа “Натура 2000”. Източването се наложи през февруари, за да се предпази наводнената правителствена резиденция там. Служители в нея обясниха, че в избите се появила към 40 см вода, а и по стените избуяла влага.

Според природозащитниците са ликвидирани дюни при прокопаването на канала, разрешен от РИОСВ-Варна, увредени са 1600 дка влажни зони, като предприетите действия не са обезпечени документално. "За да остане природа в България" твърди, че са нарушени четири закона, както и планът за управление на водоема. Настъпила е катастрофа спрямо ценни птичи видове. “Непознаването на законите или умишлено прикриване на нарушения от страна на г-н Димов може да има пагубни за природата последствия", заявиха еколозите.

Димов обаче, който по заповед на премиера Борисов в сряда вечерта посети езерото, не смята, че са извършени нередности. Според него унищожени дюни няма, а и никаква част от действията не противоречат на плана за управление. Мерките били съобразени с живота на птици и риби. Димов в крайна сметка “запуши теча" с 5 млн. лв., които ще бъдат дадени на РИОСВ-Варна. На запитване на  “Сега” вчера от министерството обясниха, че тепърва ще се пишат проекти за тези пари.

 

ДИМ… И ГО НЯМА

Източването на водата бе съпроводено и с опожаряване на около 17 дка тръстика, част от които са в защитената зона. Кой го е сторил, не се знае. Макар действието да е не по-малко страшно от източването, темата с пожара лека-полека започна да се неглижира в препирните.

Все още няма коментари

Още

Войник почина на полигона в Шабла

13.06.2019

4181 25
Българи, сърби и американци стрелят с ракети в Шабла

11.06.2019

2779 16
Наследничката на Меркел разпали скандал за свободата на словото

29.05.2019

930 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×