facebook
twitter

България

Симбиозата ГЕРБ - ДПС ще обезсмисли изборите, обяви БСП

387
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Сергей Станишев обяви, че БСП е на път да се превърне в авторитарна партия.

Симбиозата между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средните общини скоро ще обезсмисли местните избори, обяви в неделя в доклада си за местните избори зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Ако тази тенденция продължава, то "след 4 години от избори няма да има смисъл", допълни той.

Добрев отчете резултатите на заседание на Националния съвет на партията в качеството си и на председател на Националния предизборен щаб.  "ГЕРБ и ДПС в комбинация с икономически субекти успяват буквално да превземат малките общини с население до 10 хиляди човека. И ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно", обяви още Добрев. 

Според отчета за кметовете на Коалиция „БСП за България” са гласували над 650 хиляди български граждани, което било с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 г. БСП спечели изборите на 1-ви тур в 35 общини, яви се на балотаж в 57, от които спечели 24, сред които и 4-те областни града – Благоевград, Перник, Разград и Русе.

Добрев призова Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България. От левицата призовали партиите от политическото си семейство "да инициират публична дискусия на европейско ниво по темата с участието на държавните институции като репресивни инструменти и намесата им в политическия живот на страната извън техните правомощия".

Именно президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев обяви обаче, цитиран от БНР, че има тревожна тенденция, трета година при три различни избора, и при ерозията на ГЕРБ, българите да не припознават БСП. Станишев видя в това лидерски проблем: "Привърженици и избиратели. Само така се печелят избори. Сега ние виждаме, че БСП губи основни свои характеристики в резултат на политическа линия. От идейна и програмна партия, в която хората са заедно заради определен кръг идеи, с които са съгласни, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато", обяви той.

 

ОПОЗИЦИЯ

Преди дни бе разпространено писмо с алтернативен анализ на изборите, в което има и искане за оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, на цялото Изпълнително бюро и на Националния предизборен щаб. Писмото бе подписано от членове на опозицията в БСП. От централата на партията обаче веднага обявиха, че членове на левицата сигнализирали, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства.

Все още няма коментари

Още

Само с обръчи от фирми не се живее

11.12.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1797 1
67% от храните в хипермаркетите са "Произведено в България"

11.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

419 3
Манолова: Субсидията от 8 лв. е уйдурма между БСП и ГЕРБ

10.12.2019

424 15

Влез или се регистрирай за да коментираш

×