facebook
twitter

България

Шефът на ВАС отказа съдиите за Пирин да бъдат определени публично

162
Архив СЕГА

Петимата съдии, които ще се занимаят като втора и последна инстанция с делото за новите ски писти в Банско, няма да бъдат определени публично. Това е разпоредил председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. На първа инстанция спечелиха природозащитниците. Правителството и министърът на околната среда и водите обаче обжалваха и така на 15 ноември по казуса ще заседава и петчленен състав на ВАС. 

Докладчикът по делото вече е определен – Тодор Тодоров. Останалите от петчленния състав тепърва ще станат ясни. ВАС от години не премахва порочната практика само докладчикът да бъде избиран на случаен принцип. Останалите съдии се определят по старшинство от съответната колегия и отделение. Така избраният на случаен принцип докладчик е малцинство в съдебния състав.

Искането разпределението на делото да стане в присъствието на журналисти и IT специалисти беше на Асоциацията на парковете в България и на група граждани. Чолаков го отхвърля с мотива, че контролът върху избора всъщност се прави във Висшия съдебен съвет, където физически е сървърът с програмата, която прави разпределението. Реално обаче копчето за разпределението се натиска във ВАС. В други съдилища, като например Върховния касационен съд и Софийския градски съд, са правени изключения за публично разпределение, когато има интерес от журналистите и когато става дума за дело от обществен интерес.

За Чолаков обаче "строгата регламентация, отчетност и поддръжка на архив" са достатъчна гаранция, че процесът ще е прозрачен и публичен.

Върховният административен съд отмени на първа инстанция решението, с което кабинетът промени в края на миналата година плана за управление на Пирин, за да отвори нови територии за застрояване и най-вече за изграждане на втори лифт. Магистратите постановяват, че промените противоречат на Закона за защитените територии, който не позволява ново строителство в парка, включително и на спортни съоръжения. Обратната теза упорито застъпва екоминистърът Нено Димов, който е основен изпълнител на ангажимента на "Обединени патриоти" към община Банско и "Юлен" за втори лифт. На първа инстанция процесът беше на доклад на съдия Весела Андонова, а в състава бяха още Соня Янкулова и Павлина Найденова.

ЗАКАНИ
Когато кабинетът загуби пред тричленния състав, вицепремиерът Валери Симеонов каза, че ако загубата стане окончателна, "аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя". След това определи това намерение като "малшанс". "Предайте на зелените, че всичко, което не трябва според тях да бъде направено, е направено. Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост", заяви лидерът на НФСБ.

Все още няма коментари

Още

Затворници водят дело за интимни свиждания без камери

14.02.2019

1115 3
ВАС осигури спокойствие на Цацаров по "Цумгейт"

11.02.2019

Доротея Дачкова

2164 2
Шефът на ВАС: Дюните на "Корал" са нанесени по-късно на кадастралната карта

02.02.2019

1428 19

Влез или се регистрирай за да коментираш

×