Медия без
политическа реклама

Родителите на онкоболни деца няма сами да подават документи в НЗОК

Илияна Кирилова
Кирил Ананиев

„Родителите на деца с онкохематологични заболявания няма да се занимават повече с подаването на документи. Това ще се случва на ниво болница – НЗОК“, обеща здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Той отговори на питане на Георги Михайлов от БСП какви мерки се предприемат, за да може лечението на децата да бъде облекчено, а поводът са скорошните протести на родители на деца с онкохематологични заболявания, както и откази за лечение на деца с редки болести в чужбина. Родителите кандидатстват в бившия фонд за лечение в чужбина, който вече е в НЗОК, както за онкотерапия в чужбина, така и когато се налага лечение с медикаменти, които вече нямат регистрация у нас, тъй като и те се поемат от фонда. Облекчението обаче ще е основно за осигуряването на лекарства, а не за лечение в чужбина.

Проблемът с нерегистрираните у нас лекарства и трудната процедура, по която болниците ги набавят, е от години, но нашумя наскоро, след като НЗОК бави месеци плащането на онкопрепарат за ИСУЛ и болницата най-накрая поиска парите от майката на болно дете. За лечението имаше и дарителска сметка, парите от която касата също има право да поиска за покриване на лечението.

„Разпоредбите относно използването на средства от налични дарителски сметки на децата предизвикаха дебат между НЗОК, лечебни заведения, родители на деца с онкозаболявания. С тях направих конструктивен диалог. В момента МЗ и представителите на другите страни в диалога разработват проект за промени в съответната наредба - предлага се за процедурите по НЗОК при осигуряване на лечение на деца да не се взема предвид въпросът за наличието на дарителска сметка в полза на лечението. Ще оптимизираме сроковете на подаването на документи", обяви Ананиев. Той обеща промените да са в сила от септември.

 

ОБЯСНЕНИЯ

Той допълни, че някои лекарства отпадат не по вина на администрацията, а поради липса на доставка от производителите или отпадането им от Позитивния лекарствен списък. "За деца се доставят и нерегистрирани у нас лекарства и по този механизъм ще се работи, защото целта е да не се допуска недостиг на медикаменти", увери министърът. Обикновено производителите оттеглят от пазара у нас стари, базови терапии, чиито цени в България са нерентабилни, тъй като са сред най-ниските в ЕС. 

 

Още по темата