Медия без
политическа реклама

Разговорите по същество за ротацията започват днес

След като Николай Денков и Мария Габриел стигнат до консенсус, ще разговарят и с лидерите на партиите, които ги подкрепят

Разговорите първоначално ще се проведат между Николай Денков и Мария Габриел.
Илияна Димитрова
Разговорите първоначално ще се проведат между Николай Денков и Мария Габриел.

Разговорите по същество за предстоящата ротация на правителството, предвидена за март, започват днес. Това стана ясно от коментар на премира Николай Денков в парламента. ''Дискусията ще е първо между нас с Мария Габриел. Трябва първо да намерим консенсус и след това да отидем при ръководителите на партиите, които ни подкрепят'', обясни Денков. 

Премиерът заяви, че на този етап няма да споменава имена на министри, които трябва да се сменят. ''Един е подходът, по който някой може да иска да се смени половината кабинет, съвсем друг е подходът, който аз смятам за правилен – да се сменя само там, където има сериозна необходимост'', допълни Денков. И поясни, че е нормално да бъде направен преглед и на работата на заместник-министри и областни управители, като не се изключват промени и на тези постове. Премиерът обаче отказа да коментира дали има министри, от чиято работа не е доволен, като лаконично заяви, че всеки един от настоящите министри се справя в много трудна среда и би могъл да продължи да върши работата си и след ротацията.

Относно готовността, изразена от съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов да оглави парламента, премиерът заяви, че това решение е в правомощията на Народното събрание. Първоначалният план беше Никола Минчев от ПП-ДБ да смени Росен Желязков от ГЕРБ-СДС като председател на парламента, когато Мария Габриел смени Николай Денков на премиерското кресло.

Още по темата