Медия без
политическа реклама

Радев спешно свиква ЦИК заради предсрочните избори

Изборните комисари се похвалиха с успешен тест на машинните бюлетини

23 Яну. 2023
Илияна Кирилова
Румен Радев

Президентът Румен Радев ще проведе работна среща утре с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще приеме комисарите в 14 часа.

Не се дават подробности за целта на срещата. Миналата седмица обаче БСП обяви, че ще върне последния мандат за съставяне на правителство. Това означава, че страната отива към поредни предсрочни избори. Радев ще се срещне утре със социалистите в 10 часа, за да си вземе обратно мандата. И след като още за същия ден следобеда е набелязал среща с ЦИК, това означава, че предметът на разговора му с изборните комисари ще бъдат предсрочните избори – по-точно, докъде са стигнали с подготовката на новите машинни бюлетини, за да знае държавният глава кога да насрочи вота.

Днес се разбра, че ЦИК ще може да му се похвали с успешно проведени експерименти със защитена хартия за въпросните бюлетини. Тези бюлетини бяха въведени с промени в Изборния кодекс в края на миналата година от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Те ще се отпечатват от машините за гласуване вместо хартиените разписки. Новите бюлетини ще се броят от избирателните комисии след края на изборния ден и ще имат същата тежест като обичайните хартиени бюлетини. Това на практика означава, че на следващите избори ще използваме два вида хартиени бюлетини.

С поправките в кодекса ЦИК беше задължена да проведе тестове – първо, за да се види дали ще могат машините да отпечатват бюлетини, и второ, за да се пробват различни видове защити на хартията на бюлетините. От печатницата на БНБ са доставили за целта тестови ролки хартия, които изборните комисари днес са изпробвали на устройствата - успешно, както твърдят.

Засега членовете на ЦИК обаче мълчат колко време ще отнеме, за да се достави нужната хартия и да се произведат бюлетините.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?