Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ искат по-строги санкции заради "откровената простащина" в парламента

Ако единствено страхът от наказния ни възпира, не трябва да се считаме за народни представители, смята шефът на НС Росен Желязков

Пререканията в пленарната зала пречат на работата на парламента.
Илияна Димитрова
Пререканията в пленарната зала пречат на работата на парламента.

От ПП-ДБ поискаха по-строги санкции за народните представители, които не спазват реда в пленарната зала. Конкретната причина е поведението на депутатите от "Възраждане", които вчера изпълниха заканата си и не позволиха на депутата от дясното обединение Явор Божанков да се изкаже от парламентарната трибуна. В резултат на това заседанието беше закрито.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ обясни, че ще бъде внесен проект на решение за промени в парламентарния правилник, с които да се завишат санкциите за "откровената простащина, вербална и физическа агресия". Водещият заседанието Росен Желязков обаче изрази скептицизъм, че по-строги санкции ще накарат някои депутати да изоставят хулиганското поведение. "Ако единствено страхът от санкции ни възпира, не трябва да се считаме за народни представители, а като индивидуалности, които са тук заради собствените си заслуги. Ние представляваме народа, а сякаш 100% говорим за собственото си име и собствените си пристратия", каза Желязков. И продължи с това, че би подкрепил промени в правилника, но надали така ще се променят "метафорчният език, алегориите, басните и желанието да се уязви опонентът с оглед на личността, а не на политическите цели".

Съвсем очаквано от "Възраждане" също взеха отношение по темата. Цвета Рангелова от националистите заяви, че ПП-ДБ се изкарват "жертви на какви ли не атаки". "Няма да допуснем да отправяте обидни квалификации, които не ви приличат на длъжността", каза Рангелова. И се обърна към Явор Божанков, за да го уведоми, че "Възраждане" му дават думата и възможност да се "реабилитира". "Думата я давам аз", отвърна Желязков, но все пак Божанков успя да се изкаже без националистите да го наобиколят и да се опитат да го свалят от парламентарната трибуна. "Тонът между нас, личните нападки, обиди, опити някой да бъде спрян да говори - ако покажем на обществото, че не може да се търпим и да присъстваме на едно място, този тон се пренася в обществото. Ехото на нашите отношения звучат във всеки български дом", предупреди Божанков.

Въпреки че засега изглежда, че политическите опоненти ПП-ДБ и "Възраждане" ще престанат да си разменят обиди от парламентарната трибуна, Росен Желязков педупреди: "Да не стане политически пожар, защото опожаряваме доверието в институцията". И допълни, че ниският рейтинг на Народното събрание се дължи на това, че не действа като единен орган, а като място за политически престрелки.

 

Последвайте ни и в google news бутон