facebook
twitter

България

Повече хора се ваксинират срещу грип

45
 БНР
Ангел Кунчев даде личен пример как да се предпазим от грипа.

Все повече хора у нас се ваксинират срещу грип. Тази година в България са внесени два пъти повече ваксини и въпреки това количеството няма да стигне, коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНР.

По думите му т.г. у нас са пристигнали 280 000 дози ваксини, като 120 000 от тях са за безплатна ваксинация на възрастните хора, а 160 000 са влезли в аптечната мрежа. "Само районът на Централна Южна България е останал да бъде снабден с ваксини", посочи Кунчев, цитирайки информация от фирмата дистрибутор. До края на седмицата обаче личните лекари и в тези области ще получат ваксините, които са безплатни за възрастни хора. Общо едва 10% от хората над 65 г. обаче ще получат имунизацията тази година.

Интересът към противогрипните ваксини се е увеличил през последните години, но е трудно да се предвиди какъв брой са необходими, за да бъдат поръчани достатъчно, каза Кунчев. "Години наред в България се внасяха около 100-130 хиляди дози и в някои години 1/3 от тях бяха бракувани, защото не са били използвани. Естествено, всяка прогноза се базира на използваното през предишния сезон. Когато ние сме залагали това количество - около 10% от рисковото население, имаше големи страхове, че тя няма да бъде оползотворена изцяло. Очевидно се променя ситуацията - и миналата година в края на октомври свършиха ваксините в аптечната мрежа, сега се повтаря ситуацията", обобщи Кунчев.

Според Кунчев на базата на търсенето от тази година е ясно, че на отделни места може да има недостиг на ваксини. "Преценката е на личните лекари на кого преимуществено да поставят ваксина с оглед да се покрият хора, които са най-рискови и за които усложненията от едно грипно заболяване могат да бъдат много тежки, дори фатални", каза той.

Ключови думи:

ваксини, грип, Ангел Кунчев
Все още няма коментари

Още

Главният здравен инспектор се уплаши от слуховете за коронавируса

15.09.2020

3021 24
Индия с рекорд — 95 735 новозаразени за 24 часа

10.09.2020

Обновена

567 5
Кунчев: От нас зависи дали ще имаме 25 000 заразени след месец

28.08.2020

Обновена

3063 38

Влез или се регистрирай за да коментираш