Quantcast
Поредна сграда-паметник горя в центъра на София | СЕГА
facebook
twitter

България

Поредна сграда-паметник горя в центъра на София

1 173
 Фейсбук/Забелязано в София

 Поредна сграда, която е паметник на културата, горя в центъра на София. Снимки от инцидента се появиха в социалните мрежи. Към 18 часа пожарът е потушен.

Къщата е регистрирана като архитектурен паметник на културата в границите на район „Триадица“. Имотът е частна собственост на търговско дружество и този пожар не е първият. С цел осигуряване на безопасността на преминаващите граждани преди време бе поставен навес, който да не позволява падането на мазилка и други строителни материали върху тротоара.

 "Поредната ценна къща пламна и изгоря. Съвсем случайно, разбира се. Докато историята на София се заличава, кметът Йорданка Фандъкова ще остане в нея като кмета, по чието време са унищожени най-много архитектурни ценности в мирно време", коментираха от гражданската организация "Спаси София". В социалните мрежи също преобладават мненията, че пожарът е причинен с цел на мястото на историческата къща да се построи модерна сграда.   

Според БГнес пожарът е причинен от самонастанила се жена - 46-годишната Севинч Ахмедова, която обяснила, че пожарът е възникнал от печка на дърва. „Уплаших се от пожара и дори побегнах. Вече нямам и печка. Не знам как ще се справя“, каза тя и коментира, че все още обмисля дали да отиде в приют, когато го отворят. „Страшно е и е опасно, но и в приюта не е по-безопасно“, коментира жената, която живеела в къщата от тази година и заявила, че и тази нощ ще пренощува в нея, а за утре - не знае.        

Все още няма коментари

Още

София пак загърби Младост и Люлин в бюджета за ремонти

26.01.2021

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

1650 10
Столична община ще спаси до 120 от 5000 застрашени зелени площи
Столична община откри още 4 незаконни обекта във вилата на Божков

21.01.2021

2589 16

Влез или се регистрирай за да коментираш