Медия без
политическа реклама

С помощ от САЩ службите удариха наркотрафиканти

02 Февр. 2021
ПРБ

Под ръководството на специализираната прокуратурата и с помощта на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ служители на ГДБОП удариха международна организирана престъпна група за трафик на наркотици от Турция през България към Щатите. Към момента за срок от 24 часа са задържани шестима души, единият от които е високопоставен член на криминалната организация, съобщиха от държавното обвинение.

В хода на разследването територията на страна са извършени претърсвания и изземвания в жилища и автомобили в различни населени места. Намерени са около 20 кг. хероин на стойност 260 хил. евро, който представлявал малка част от по-голяма пратка. Отделно са иззети 40 000 евро, документи, телефони и други доказателства за престъпната дейност, обясни главен комисар Любомир Янев, директор на ГДБОП. 

По негови думи новото в този случай е, че реално на територията на България се осъществяват сделки между криминални субекти, които впоследствие се опитват да транспортират наркотика на територията на Западна Европа и впоследствие към САЩ. Янев обаче не уточни по какъв начин точно се е осъществявал трафика на дрогата. Наркотикът бил съхраняван на територията на София, а по оперативни данни е внесен с камион през сухопътната граница.

Към момента в ареста се намират двама сръбски и трима български граждани, както и лице с македонско и българско гражданство. Смята се, че сърбинът е ръководил престъпната операция. "Изключително активни бяха представителите на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ, които осъществиха пълноценно и ползотворно сътрудничество със служители на ГДБОП", каза днес ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата