Медия без
политическа реклама

Полицаи и надзиратели започват национални протестни действия

Те са недоволни от липсата на социален диалог, от непрозрачно готвени промени и неяснотата около заплатите им

13 Май 2022
БГНЕС архив

Полицаите и надзирателите обявиха, че започват национални протесни действия. Това стана ясно от публикувано съобщение на Управителните съвети на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) във Фейсбук.  Това  са двете най-големи синдикални организации в сектор „Сигурност“ - съответно в МВР и Министерство на правосъдието.

Те изразяват своето недоволство от липсата на социален диалог, от непрозрачно подготвяни промени в МВР, от абсолютната незаинтересованост от представителите на законодателната и изпълнителната власт за диалог. Синдикатите са възмутени и от "липсата на ясна позиция, свързана с конкретен размер за увеличение на основните заплати на служителите в МВР и МП, на фона на ускорените темпове на растеж на инфлация и увеличаващите се задължения".

Хиляди полицейски служители протестират в столицата срещу липсата на достатъчно средства за сектора в проектобюджет 2022 и отделни спорни намерения за структурни размествания в системата.

"Недопустимо и напълно неоправдано е да се разчита да подкрепим корекции в системите на двете министерства, преди провеждане на по-широка политическа, обществена и професионална дискусия по темите, които засягат реформирането на Сектора", посочват още полицаите и надзирателите. Очевидно тук се има предвид основно реформата, която се готви в МВР и чрез която се предвижда изваждането на пожарната от системата на вътрешното министерство, както и други структурни и устройствени промени.

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) изградиха палатков лагер пред Министерство на финансите с искане за 25 на сто увеличение на заплатите. Преди това те разпространиха във Фейсбук специална позиция.

"Немислимо е да подкрепим планирани промени при отсъствието на гаранции за гарантиране на достойно място на служителите в МВР. Невъзможно е да се съгласим с промени, които не поставят гражданите в центъра на системата за сигурност", пишат синдикатите.

Месечните възнаграждения на служителите в МВР ще се увеличат след актуализацията на бюджета през юли. Това обеща вътрешният министър Бойко Рашков след работната среща със синдикатите.
Ще опитаме този път вместо да се купуват автомобили да се вземат на оперативен лизинг. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред депутатите от парламентарната вътрешна комисия, предаде БГНЕС.

 

Още по темата