Медия без
политическа реклама

Пак ще има трамваи от пл. "Св. Неделя" до пл. "Възраждане"

Главният архитект на столицата и проектантът на ремонта на зоната около църквата са приели искането на "Спаси София"

18 Апр. 2024
Трамвайни релси от "Света Неделя" до пл. "Възраждане" е имало в периода, в който булевардът се е казвал "Клементина".
Трамвайни релси от "Света Неделя" до пл. "Възраждане" е имало в периода, в който булевардът се е казвал "Клементина".

Трамвайното трасе между столичните площади "Света Неделя" и "Възраждане" ще бъде възстановено, съобщиха от "Спаси София". "По инициатива на Борис Бонев и след редица проведени срещи с главния архитект и проектантския екип осигурихме изграждането на трамвайното трасе по бул. "Александър Стамболийски" заедно с ремонта на площад "Света Неделя". 400-метровото трасе значително ще подобри движението на трамваите, ще даде удобна възможност за прекачване на метростанция "Сердика" и ще бъде дубльор на ул. "Алабин", която днес е излючително натоварена. Така ще осигурим нови удобни връзки на трамваите, повече гъвкавост на системата и повече удобства за пътниците", коментираха от софийската партия във "Фейсбук".

Както "Сега" писа, преди седмица общински съветници от "Спаси София", които са от част най-голямата група в Столичния общински съвет- ПП/ДБ/"Спаси София", се обявиха за възстановяне на трамвайното движение между двата площада. Изказванията на Бонев и на зам.-шефа на транспортната комисия в СОС Андрей Зографски бяха направени във връзка с пускането на новия трамвай №15, който ще се движи от "Бъкстон" през Съдебната палата и пл. "Славейков", пл. "Журналист" до метростанция "Витоша". При дискусиите в транспортната комисия в СОС бяха изказани съмнения, че 6-те мотриси, които предстои да се пуснат по линия №15, ще натоварят допълнително и без това оживения трафик при площад "Македония" и по ул. "Алабин".

Бонев и Зографски отговориха, че за намаляване на транспортния натиск на "Алабин" е нужно възстановяване на възможността за движение на трамваи от "Св. Неделя" до "Възраждане". "Призовавам всички политически сили да подкрепят искането ни. Това ще се случи с проекта за ремонт на пространството около храма "Света Неделя", който е изготвен от арх. Масимилиано Фуксас. Подчертавам, че става дума за възстановяване на релсовото трасе. Там е имало такова в годините, в които булевардът се е казвал "Клементина". Дори коловозите тогава са били три, тъй като натоварването е било голямо. Връщането на един такъв байпас ще ни позволи да оптимизираме трамвайния транспорт, да помислим за нови маршрути и т.н.", коментира Бонев.

По данни от Музея на София трамвайното трасе около храма "Света Неделя" е изградено по време на кмета генерал Владимир Вазов (1926-1932 г). Линия № 10 свързва "Света Неделя" по бул. "Клементина" с "Булина ливада" (днешната "Красна поляна").

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата