Медия без
политическа реклама

Опозицията скочи срещу ''тайни полети на самолети с мигранти''

Илияна Димитрова
Тошко Йорданов

В пленарната зала опозицията в лицето на БСП и ИТН се притесни от информацията за мигрантите, които вчера са били докарани в страната със самолет. Според тях става въпрос за ''тайно връщане'' на "хиляди" мигранти от Австрия в София. 

Страховете на опозицията се опират на плъзналата информация за ''мистериозен чартърен полет'' на Терминал 2 на летище София. По-късно чрез официално съобщение на Министерския съвет и Държавната агенция за бежаниците беше обяснени че става въпрос за 18 мигранти, които са регистрирани и са кандидати за международна закрила у нас. 

Това е договорен трансфер на бежанци по реда на Регламент Дъблин. След София самолетът е излетял за Грузия, където е трябвало да бъдат върнати по-голямата част от пасажерите на борда.

Вчера пред летището в София се събраха няколко души, които протестираха срещу връщането на мигранти в България.

В началото на днешното пленарно заседание опозицията поиска изслушване на премиера Николай Денков, външния министър Мария Габриел и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в качеството му на шеф на парламентарната външна комисия. Предложението не бе прието от мнозинството.

ВТОРА РЪКА ДЪРЖАВА

Според лидера на БСП Корнелия Нинова пристигането на бежанците е признание от страна на управляващите, че България е ''втора ръка държава''. Според нея никоя друга страна не прилагала Дъблинския регламент.  Лидерът на столетницата поиска да знае къде ще бъдат настанени тези бежанци и на чия издръжка.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов обвини управляващите в "национално предателство" - бежанците били заплаха за националната сигурност. ''Нивата на престъпност в държави като Австрия, Германия, Нидерландия и Италия, са нараснали в пъти именно от такива мигранти'', заяви Йорданов от парламентарната трибуна. "Ако онези от ПП-ДБ са безгръбначни, партньорите им от ГЕРБ и ДПС носят още по-голяма вина, че ги оставят да вършат престъпления'', заяви Йорданов.

''СЕГА'' ПРИПОМНЯ

След като миналата година стана ясно, че България и Румъния влизат в Шенген, се появи версията, че Виена е дала позволение след поемане на ангажимент от страна на София и Букурещ за приемане на хиляди афганистански и сирийски мигранти. Твърдението беше отречено от българското правителство. След това стана ясно, че не хиляди, а само 113 търсещи международна закрила са върнати в България от Австрия през изминалата година. Заявените входящи трансфери от Австрия към България за 2023 г. са били 193, но реално осъществените от тях са с 80 по-малко. По-голямата част от тях са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета между Австрия и България, съобщиха тогава от ДАБ.

След като още на 31 декември премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел излязоха с официална позиция, днес правителството пусна и писмена такава относно спекулациите за огромен брой бежанци, които България уж била длъжна да приеме, в замяна на вдигането на

 

Още по темата