Медия без
политическа реклама

Няма шега - Бойко Борисов ще ръководи външната комисия

БСП, "Възраждане" и ИТН напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу кадровите разпределения

13 Юли 2023Обновена
Илияна Димитрова

Изборът на председатели и зам.-председатели на парламентарните комисии премина със скандали. БСП, "Възраждане" и ИТН напуснаха пленарната зала, като техни представители се връщаха от време на време, за да се изказват от трибуната. Причината е, че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС успяха да разпределят председателските места помежду си, като не оставиха шанс опозицията да получи комисия. 

И така ГЕРБ-СДС ще ръководят 14 комисии, ПП-ДБ получиха едва 3, ДПС - 5, а БСП, ИТН и "Възраждане" нито една.

Съвсем очаквано избирането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за шеф на комисията по външна политика предизвика най-разгорещен дебат. Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков получи комисията по въпросите на ЕС. Друга интересна рокада се оказа излизането на депутата бизнесмен от ДПС Делян Пеевски от конституционната комисия и прехвърлянето му в правната.

Във "Фейсбук" Арман Бабикян припомни "външнополитическите успехи" на моноезичния Бойко Борисов:

 

СЪРДИТИ

"ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са новото управляващо мнозинство. Мотивите са: ГЕРБ да се реанимират и да спасят Бойко Борисов, защото цялата държава е заложник на неговата лична кожа; на ДПС - да се легитимират лично във властта. Ние няма да предлагаме комисии! Напускаме залата", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Соцдепутатите бяха последвани от "Възраждане" и ИТН.  Костадин Костадинов предложи да бъде свикан председателски съвет, на който да се реши по какъв начин опозицията да получи достойно представяне в комисиите. Предложението му обаче не бе прието.

На думите, че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са "новото управляващо мнозинство" Йордан Цонев отговори, че "България в тази геополитическа обстановка има нужда от здраво правителство. ДПС подкрепя правителството и мнозинството в тази му част, в която имаме ориентацията, която гражданите избраха. Очертаха се проруските партии, очерта се и мнозинството, от което имаме нужда", заяви Цонев. На тези думи ядосан скочи Гроздан Караджов от ИТН, като заяви, че те са "евроатлантически ориентирана формация, която иска запазване на членството на България в ЕС и увеличаване на ролята ни в НАТО". "Новото управляващо мнозинство има два смокинови листа. Първият е евроатлантизмът. Вторият е конституционното мнозинство. За какво ви е това мнозинство за нещо, което ние още не сме виждали", попита Караджов.

"Това е жалка картинка за ПП-ДБ, които са се прегърнали с едни хора, които си пляскат взаимно", заяви отцепилият се от и от ИТН, и от ПП-ДБ Радостин Василев, който се качи на парламентарната трибуна със заявката "да развали идилията". "Вие за северноамериканските племена ли ще отговаряте, господин Борисов", коментира иронично Василев предложението лидерът на ГЕРБ да оглави комисията по външна политика. Георг Георгиев обаче му отвърна, че при управлението на Бойко Борисов България е имала "интензивен диалог със света".

Междувременно Тошко Йорданов от ИТН се върна в пленарната зала, за да "обоснове" колко подходящ е Бойко Борисов за ръководител на външната комисия. "Само той знае значението на думата "бонжуар". "Борисов владее всички езици на света - на швейцарски ще говори с швейцарците, на австрийски с австрийците, на американски с американците", иронизира Йорданов.

В крайна сметка останалите в залата депутати гласуваха Бойко Борисов да оглави комисията по външна политика.

 

КОЙ ЩЕ КОМАНДВА 

Комисия по бюджет и финанси - председател Йордан Цонев от ДПС; зам.-председатели - Теменужка Петков от ГЕРБ-СДС и Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Комисия по конституционни въпроси - председател Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, заместници са Надежда Йорданова от ПП-ДБ и Гюнер Ахмед от ДПС.

Комисия по правни въпроси - председател е Стою Стоев от ПП-ДБ, а зам.-председатели - Анна Александрова от ГЕРБ-СДС и Ертен Анисова от ДПС.

Комисия по икономическа политика и иновации - председател е Хамид Хамид от ДПС, а заместник-председатели са Александър Иванов от ГЕРБ-СДС и Владислав Панев от ПП-ДБ.

Комисия по енергетика - председател е Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели са Рамадан Аталай от ДПС и Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление - председател е Николай Нанков от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели ще бъдат Танер Али от ДПС и Йордан Иванов от ПП-ДБ.

Комисия по външна политика - председател е Бойко Борисов, а заместник-председатели са Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, Даниел Лорер от ПП-ДБ и Филиз Хюсменова от ДПС.

Комисия по въпросите на Европейския съюз - председател е Кирил Петков, а заместник-председатели са Деница Симеонова от ПП-ДБ, Деница Николова от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от ДПС.

Комисия по отбрана - председател е Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, а заместници са Калоян Икономов от ПП-ДБ и Джейхан Ибрямов от ДПС.

Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред - председател е Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС със заместници Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, Людмила Илиева от ПП-ДБ и Ахмед Ахмедов от ДПС.

Комисия по земеделието, храните и горите - председател е Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели са Росен Костурков от ПП-ДБ и Ализан Яхова от ДПС.

Комисия по труда, социалната и демографската политика - председател е Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели ще бъдат Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ и Севим Али от ДПС.

Комисия по образованието и науката - председател е Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели са Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ и Дженал Топалова-Яшар от ДПС.

Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта - председател е Небие Кабак от ДПС, а заместник-председатели са Красен Кралев от ГЕРБ-СДС и Петър Куленски от ПП-ДБ.

Комисия по здравеопазването - председател е Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели са Джевдет Чакъров от ДПС и Васил Пандов от ПП-ДБ, както и Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

Комисия по околната среда и водите - председател е Станислав Анастасов от ДПС, а заместник-председатели са Младен Шишков от ГЕРБ-СДС и Татяна Султанова от ПП-ДБ.

Комисия по транспорт и съобщения - председател Халил Летифов от ДПС, а заместник-председатели са Андрей Рунчев от ГЕРБ-СДС и Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Комисията по електронно управление и информационни технологии  - председател Божидар Божанов от ПП-ДБ, а заместник-председатели са Павел Христов от ГЕРБ-СДС и Павлин Кръстев от ДПС.

Комисията по културата и медиите - председател е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели са Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Стоян Михалев от ПП-ДБ и Фатме Рамадан от ДПС.

Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество остана без председател, а заместник-председатели ще бъдат Илияна Жекова от ГЕРБ-СДС и Калина Константинова от ПП-ДБ и Мююн Мюмюн от ДПС.

Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите - председател е Евгения Алексова от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели са Васил Стефанов от ПП-ДБ.

Комисията по политиките за българите извън страната остана без председател, а заместник-председатели ще бъдат Илтер Садъков от ГЕРБ-СДС , Антоанета Цонева от ПП-ДБ и Ихсан Хаккъ от ДПС.

Комисията по превенция и противодействие на корупцията - председател е  Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели са Сезгин Мехмед от ДПС и Михал Камбарев от ПП-ДБ

Комисията по туризъм остана без председател, а заместник-председатели ще бъдат Любен Дилов от ГЕРБ-СДС, Хатидже Георгиева от ДПС и Любен Иванов от ПП-ДБ.

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства - председател е  Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата