Медия без
политическа реклама

Очаква се пострадалите в Карловско да получат между 16 655 и 3300 лв.

Стана ясно също, че парична помощ от даренията ще вземат само хора с банкова сметка

15 Ноем. 2022Обновена
Възстановяването в Карловско тече много бавно.
Диян Божидаров
Възстановяването в Карловско тече много бавно.

Днес бе ден на страсти в Карловско. Два месеца и половина след наводнението събраните към 1.6 млн. лв. от общината все още не са при пострадалите, като постоянно възникват разнородни скандали около подпомагането на хората. Рано сутринта жителите изразиха недоволство, а малко по-късно стана ясно, че все пак се очаква домакинствата да получат между 3300 лв. и 16 655 лв. от даренията.

Напрежението ескалира чрез зрелищен репортаж на Нова телевизия от Каравелово. Разбра се, че парична помощ ще получат само хора с банкови сметки. Което е трудност за възрастните жители, които нямат такава - ще трябва да ходят до банка, или да разчитат на пълномощник, ще са нужни още време, разходи, проблеми.... Зам.-кметът на Карлово Николай Цветков обясни пред камерите, че превеждането по сметка било изискване на банката, в която са събрани парите. Хора му отговориха, че това не просто ще затрудни някои от възрастните пострадали, ами и условието не е сведено като информация. "Все трябва да питаме, настояваме, или да чакаме на общинския сайт, евентуално да ни осведоми... Всичко става мъчно, бавно, няма информация", казаха хората. След което Цветков хвърли вината върху селската кметица, че не съобщила за сметките. Тя обаче отговори, че хората отдавна са уведомени.

Официално плащането на парична помощ се забави заради повторния оглед на щетите, възникнал след недоволство на хората след първия. Утре на сесия на общинския съвет трябва да стане ясно как са категоризирани финално домовете, кой какви пари  получава и т.н. Собствениците на около 400 къщи от 5 села се очаква да бъдат подпомогнати. Цветков така и не можа да гарантира обаче кога ще бъдат изплатени парите - това също зависело от банката. Все пак каза, че би следвало да се случи веднага в следващите дни.

Няколко часа по-късно пресконференция даде областният управител на Пловдив Ангел Стоев. И съобщи в аванс как ще бъдат разпределени парите. Решението за методиката било взето от т.нар. обществен съвет, сформиран за целта: девет собственици, които са с напълно разрушени сгради, неподлежащи на възстановяване, ще получат по 16 655 лв.; по 8000 лв. ще вземат 15 собственици, които са с негодни за обитаване домове, но сградите могат да се ремонтират; хората от наводнени жилища или с унищожено обзавеждане ще получат по 5660 лв.; за сградите с леки щети е предвидена компенсация от по 3300 лв. На този етап няма да получат средства собствениците, които имат само наводнени дворове и разрушени огради. Неофициални информации сочат, че на по-късен етап може да бъдат подпомогнати и хората от последната категория. Според Стоев изплащането на даренията се бави, защото минало през обществения съвет с цел прозрачност. 

Именно гореописаните суми следва да бъдат гласувани от местния парламент утре. Жители обаче се опасяват в последния момент да не бъде въведен някакъв допълнителен критерий, който реално да попречи на плащането. 

 

ПРОБЛЕМЪТ С ДЪРВАТА

"Пуснати са екипи в селата, които да нарязват дървата. Ние предложихме да извършим тази дейност, а кметството да ги транспортира“. Това заяви по обед земеделският министър Явор Гечев относно довлечените от пороя дърва, които трябваше да са безплатни за хората, но се оказа, че кубикът струва 40 лв. за нарязване и превоз. В следващите дни ще се види дали обещанието на Гечев е проработило. Хората трябва да вземат по 5 кубика.

 

ТУКА ИМА ГЕОДЕЗИЯ, ТУКА НЯМА

Както "Сега" писа преди 2 дни, след запитване на жителка на Каравелово кметът на Карлово Емил Кабаиванов отговори чрез документ, че пострадалите сами трябва да наемат фирми, които да извършат геодезическата дейност за разрушените имоти. Заместникът му Цветков обаче каза днес, че общината била наела фирма, но тя се забавила поради цифровото обработване на данните. Успоредно геодезистите наистина се появиха в селото - едва ли щеше да се случи без медиен натиск.

Още по темата:

Вълна след вълна проблеми се стоварват върху пострадалите от наводнението хора в Карловско. След "безплатните" дърва се оказа, че трябва да плащат и за още нещо, обещано като безвъзмездно - геодезическата дейност.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата