Медия без
политическа реклама

Обвиненият за смъртта на таксиметров шофьор излиза на свобода

Съдът му определи най-леката мярка за неотклонение "подписка"

20 Окт. 2022
Обвиняемият Йосиф Иззе
БГНЕС
Обвиняемият Йосиф Иззе

Софийският апелативен съд определи най-леката мярка за неотклонение "подписка" на обвинения за смъртта на таксиметровия шофьор Христо Йорданов, съобщи Нова тв. Според съда от събраните доказателства по делото не може да бъде направен извод за наличие на категорично обосновано предположение, че именно обвиняемият Йосиф Иззе е извършил действия, които да са с в пряка връзка с настъпилата смърт.

Конфликтът между двамата мъже стана на 8-ми октовмри т.г., когато лекият таксиметров автомобил, управляван от починалия Христо Йорданов се е засякъл с друг автомобил. Починалият и обвиняемият слизат от автомобилите и между тях възниква спор, който прераства във физическата саморазправа. Смъртта на шофьора, който е от ромски произход, предизвика масово недоволство и блокиране на пътни артерии в София.

Според предварителните заключения от съдебно медицинската експертиза  34-годишният Йорданов е починал от масивен инфаркт, стана ясно преди седмица. Той е имал повърхностни охлузвания на рамото, синина на ръката, наранени кокалчета на пръстите на ръката и ожулени колена. Тези наранявания могат да се предизвикани от боя. Мъжът е имал и предишен инфаркт. Според съдебните медици инфарктът е настъпил преди боя, а високият адреналин е ускорил и влошил процеса.

Главният прокурор Иван Гешев обаче използва повода за личен пиар. Той се срещна с представителите на таксиметровия бранш и лично отиде във "Факултета", за да се види с представители на ромската общност. 

Непосредствена причина за смъртта на 34-годишният таксиметров шофьор Христо Трайков е масивен инфаркт, съобщава БНТ.

Досега разследването е установило:

На 8 октомври около 18:30 часа таксито, управлявано от починалия Х. Й., се движи в посока обратна на посоката за движение по ул. "Рибен буквар" в столичния ж. к. "Разсадника-Коньовица". По ул. "Хъшове", перпендикулярна на "Рибен буквар", се движи автомобил, управляван от приятелката на обвиняемия Й. И., в който на пасажерското място пътува обвиняемият Й. И. Двата автомобила се засичат и спират. Починалият и обвиняемият слизат от автомобилите и между тях възниква вербално пререкание по повод правилата за движението по пътищата. Спречкването прераства във физическа агресия. Свидетелите се разминават за размяната на удари и за това кой от двамата първи нанася удар на другия. Физическата саморазправа е преустановена, като има показания, че това е станало, тъй като приятелката на обвиняемия е извикала полиция. Обвиняемият и починалият шофьор на такси се върнали по колите си, но след малко сбиването е било възобновено. Част от свидетелите заявяват, че са видели как водачът на таксито набира някого по телефона и след малко пристигат трима мъже, които заедно с таксиметровия шофьор започват да бият обвиняемия. Други свидетели, напротив, твърдят, че обвиняемият е нанесъл побой на таксиметровия шофьор. Биещите се били разтървани от граждани и след намесата на полиция, продължава съобщението на прокуратурата. След преустановяване на боя 34-годишният Х. Й. паднал на земята. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта му.

 

Още по темата