facebook
twitter

България

Общината не може да обясни как сметна глобата за ремонта на "Кристал"

На изпълнителя вече са платени почти 6 млн. лева, а санкцията се изчислява върху по-ниска основа
654
 Илияна Кирилова
Заради лошо качество на ремонта на градината "Кристал", както и на "Св. Климент Охридски", "ПСТ груп" бе глобена с 185 610 лв.

Столичната община не изясни как точно е определила размера на глобата за изпълнителя на ремонта на градините "Кристал", "Св. Климент Охридски" между Софийския университет и Народното събрание и останалите вече ремонтирани участъци от т.нар. Зона 4 в центъра на София. На 27 август зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обяви публично, че заради некачествена работа в първия етап от проекта за обновяване на тази част на центъра компанията „ПСТ груп“ е глобена с 185 610 лв. Лошата работа се състоеше в зле изпълнени фуги, влагане на некачествени материали и др. 

Барбалов посочи, че наложената глоба е „максималният размер на санкцията на този етап“, без да даде повече подробности. Съгласно договора между общината и „ПСТ груп“ „при некачествено изпълнение на поръчката изпълнителят дължи неустойка в размер до 5 на сто от стойността на договора без ДДС“. Общата стойност на контракта е 17 889 000 без ДДС (почти 21 500 000 с ДДС), но както вече „Сега“ писа, той не е изпълнен докрай. Преди време от Столичната община изчислиха, че при сто на сто реализиран ремонт глобата за некачествена дейност може да достигне 894 440 лв. От думите на Барбалов на 27 август излиза, че столичната управа санкционира „ПСТ груп“ с 5 на сто от свършеното до момента, което би трябвало да възлиза на около 3.7 млн. лв. без ДДС (от които 5% глоба без ДДС биха били 185 610 лв.), или на около 4.5 млн. лв. с ДДС. 

В същото време преди дни Столичната община информира „Сега“, че София вече е платила почти 6 милиона лева с ДДС от договора си с „ПСТ груп“. От тях приблизително 4.3 млн. с ДДС е авансът за ремонта на Зона 4, чието плащане се дължи преди започването на строителството. То започна в началото на юли м.г. Отделно от това впоследствие администрацията на кмета Йорданка Фандъкова е платила и „една фактура за строително-монтажни дейности на стойност 1 692 086 лв. с ДДС", съобщиха от общината. От всичко това става ясно, че на "ПСТ груп" е платена значително по-голяма сума в сравнение с тази, на базата на която Барбалов изчислява глобата. Ремонтът на Зона 4 се финансира с пари по оперативна програма "Региони в растеж". За капак на всичко и в пълен разрез с логиката на Барбалов наскоро от „Московска“ 33 лаконично информираха "Сега", че „наложената санкция на "ПСТ груп" е върху дейностите, които са фактурирани и платени от Столичната община. Това са 1.6 млн. лева и съответно е наложена санкция от 185 610 лв.“ (сумата няма нищо общо със санкцията от 5 на сто, която е заложена в договора).

 

НАЧАЛО

Първият етап от Зона 4 включва градинките „Св. Кл. Охридски“ и „Кристал“ и ул. "Московска" (от ул. "Г. С. Раковски" до ул. "Дунав"), които вече са обновени и за които бе съобщено, че е издаден акт 15. Останалата част от зоната, в която ремонтът още не е започнал, обхваща площада около храма „Св. Александър Невски“, ул. „Оборище“ пред и зад него, площад "Гина Кунчева" до Квадрат 500, паметника „Васил Левски“, площад "Народно събрание" и т.н. В края на август Барбалов съобщи, че работите във втората част от Зона 4 най-вероятно ще започнат след Нова година. 

Все още няма коментари

Още

Прелелите в бурята реки са най-обгрижваните от Столична община

08.07.2020

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

1946 6
Фандъкова: Носенето на маска не пречи на никого

28.06.2020

Обновена

1163 17
И след ремонта на "Графа" - пак ремонт

Влез или се регистрирай за да коментираш