Quantcast

Медия без
политическа реклама

Област Пловдив удължи епидемичните мерки до 10 февруари

На 6 февруари учениците трябва да се върнат в клас

30 Яну. 2023
Илияна Кирилова

Област Пловдив удължава обявената грипна епидемия до 10 февруари, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Учебният процес е преустановен до 31 януари, като от 6 февруари учениците се връщат на училище. Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип временни противоепидемични мерки вече са въведени в следните области:
-В област Ямбол грипна епидемия е обявена в периода 25-31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 26-31 януари.
-В област Пазарджик грипна епидемия е обявена до 31 януари, като учебният процес е възобновен, считано от 25 януари.
-В област Стара Загора грипна епидемия е обявена до 31 януари, като учебният процес е възобновен, считано от 30 януари.
Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.
МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?